ReceptyRecepty na mäso a hlavné jedlá

Recept na domáce utopence – tradičná česká chuťovka

Recept na domáce utopence – tradičná česká chuťovka

Utopence sú českou klasikou – od bežnej krčmovej pochúťky k pivu sa prepracovali až do našej kuchyne. Receptou je niekoľko a upravovať ich môžete podľa preferovaných chutí. Základným pravidlom však aj tak zostáva – čím dlhšie necháte utopencov odležať, tým bude chuť lepšia!

Čo sú utopenci?

Utopenci alebo utopence sú tradičnou českou chuťovkou, ktorá sa podáva mnohých českých krčmách a reštauráciach ako pokrm k pivu. Ide o pikantne nakladané špekačky s cibuľou a korením. Názov zrejme vychádza zo vzhľadu špekačiek, ktoré po naložení do zaváraninových pohárov „plávajú“ v zmesi octa, cibule, korenia a ďalších ingrediencií.

Recept na utopence

Suroviny

Na zmes do utopencov

  • cca 6 kvalitných špekačiek,
  • 3 veľké cibule,
  • 2 feferónky,
  • sójová omáčka (voliteľné),
  • plnotučná horčica (voliteľné),
  • guličky nového korenia,
  • mleté čierne korenie.

Na nálev na utopence

  • 500 ml vody,
  • 250 ml octu,
  • 1 PL cukru,
  • 1 ČL soli,
  • 3 bobkové listy,
  • nové korenie,
  • celá čierne korenie.

Postup prípravy

  1. Najskôr si pripravíme nálev. Všetky suroviny v hrnci zmiešame dokopy, privedieme do varu a varíme približne 5 minút. Následne koreniny (bobkové listy, nové korenie a celé čierne korenie vyberieme).
  2. Špekačky zbavíme tuhého črievka (olúpeme) a nakrájame na kolieska alebo prerežene pozdĺžne.
  3. Cibuľu očistíme a nakrájame na kolieska, feferónky na menšie kúsky.
  4. Začneme plniť zaváraninové poháre – suroviny vrstvíme. Tzn. vrstva nakrájaných špekačiek (môžeme potrieť malým množstvom horčice), vrstva cibule, pridáme dve guličky nového korenia, prisypeme mleté korenie (striedmo) a pridáme pár kvapiek sójovej omáčky. Tú môžete prípadne pridať už do nálevu, aby ste dosiahli výraznejšiu chuť. Občas vložíme aj kúsok feferónky.
  5. Opakujeme až do naplnenia pohára. Poslednou vrstvou by mala byť cibuľa.
  6. Následne zalejeme pripraveným zálevom na utopence.
  7. Uzavrieme viečkom a necháme odležať, ideálne apoň 5 dní.
  8. Servírujte s čerstvým pečivom (a pivom).

Tip: Vyskúšajte tiež recept na smažené cibuľové krúžky.

utopenci v náleve
Zdroj foto: Jiri Hera / Adobestock.com

Tipy, ako vylepšiť recept

  • Namiesto klasického octu môžete použiť jablčný ocot, ktorý pokrmu dodá jemne nasládlu chuť alebo vinný ocot, pre viac kyslosti.
  • Vyskúšajte variant s kyslou kapustou – medzi špekačky jednoducho dajte aj vrstvu nakladanej kapusty. Predtým však vymačkajte prebytočnú šťavu.
  • Pridajte ďalšie bylinky a koreniny. Ak máte radi pikantné jedlá, pridajte chilli (mleté alebo nakrájané kúsky), prípadne jalapeňos papričky. Pridajte tiež mletý cesnak. Z byliniek dodá jedlu zaujímavú chuť napríklad tymián.
  • A nezabudnite, čím dlhšie necháte utopencov odležať, tým bude chuť lepšia.

Zdroj: labuznik.cz, toprecepty.cz