Utopence sú českou klasikou – od bežnej krčmovej pochúťky k pivu sa prepracovali až do našej kuchyne. Receptou je niekoľko a upravovať ich môžete podľa preferovaných chutí. Základným pravidlom však aj tak zostáva – čím dlhšie necháte utopencov odležať, tým bude chuť lepšia!
Čo sú utopenci?
Utopenci alebo utopence sú tradičnou českou chuťovkou, ktorá sa podáva mnohých českých krčmách a reštauráciach ako pokrm k pivu. Ide o pikantne nakladané špekačky s cibuľou a korením. Názov zrejme vychádza zo vzhľadu špekačiek, ktoré po naložení do zaváraninových pohárov „plávajú“ v zmesi octa, cibule, korenia a ďalších ingrediencií.
Recept na utopence
Suroviny
Na zmes do utopencov
- cca 6 kvalitných špekačiek,
- 3 veľké cibule,
- 2 feferónky,
- sójová omáčka (voliteľné),
- plnotučná horčica (voliteľné),
- guličky nového korenia,
- mleté čierne korenie.
Na nálev na utopence
- 500 ml vody,
- 250 ml octu,
- 1 PL cukru,
- 1 ČL soli,
- 3 bobkové listy,
- nové korenie,
- celá čierne korenie.
Postup prípravy
- Najskôr si pripravíme nálev. Všetky suroviny v hrnci zmiešame dokopy, privedieme do varu a varíme približne 5 minút. Následne koreniny (bobkové listy, nové korenie a celé čierne korenie vyberieme).
- Špekačky zbavíme tuhého črievka (olúpeme) a nakrájame na kolieska alebo prerežene pozdĺžne.
- Cibuľu očistíme a nakrájame na kolieska, feferónky na menšie kúsky.
- Začneme plniť zaváraninové poháre – suroviny vrstvíme. Tzn. vrstva nakrájaných špekačiek (môžeme potrieť malým množstvom horčice), vrstva cibule, pridáme dve guličky nového korenia, prisypeme mleté korenie (striedmo) a pridáme pár kvapiek sójovej omáčky. Tú môžete prípadne pridať už do nálevu, aby ste dosiahli výraznejšiu chuť. Občas vložíme aj kúsok feferónky.
- Opakujeme až do naplnenia pohára. Poslednou vrstvou by mala byť cibuľa.
- Následne zalejeme pripraveným zálevom na utopence.
- Uzavrieme viečkom a necháme odležať, ideálne apoň 5 dní.
- Servírujte s čerstvým pečivom (a pivom).
Tip: Vyskúšajte tiež recept na smažené cibuľové krúžky.
Tipy, ako vylepšiť recept
- Namiesto klasického octu môžete použiť jablčný ocot, ktorý pokrmu dodá jemne nasládlu chuť alebo vinný ocot, pre viac kyslosti.
- Vyskúšajte variant s kyslou kapustou – medzi špekačky jednoducho dajte aj vrstvu nakladanej kapusty. Predtým však vymačkajte prebytočnú šťavu.
- Pridajte ďalšie bylinky a koreniny. Ak máte radi pikantné jedlá, pridajte chilli (mleté alebo nakrájané kúsky), prípadne jalapeňos papričky. Pridajte tiež mletý cesnak. Z byliniek dodá jedlu zaujímavú chuť napríklad tymián.
- A nezabudnite, čím dlhšie necháte utopencov odležať, tým bude chuť lepšia.
Zdroj: labuznik.cz, toprecepty.cz