ReceptyRecepty na mäso a hlavné jedlá

Ražniči na plechu – recept plný chutí a farieb

Ražniči na plechu – recept plný chutí a farieb

Špízy (ražniči) patria medzi ďalšie jedlá, ktoré môžete v lete grilovať so svojimi priateľmi. A keď bude pršať? Jednoducho ich vložte do rúry. Pre ešte lepšiu chuť ich naložte do marinády. Recepty na ne nájdete taktiež v tomto článku.

Čo dať do ražniči?

Do ražniči môžete dať rôzne druhy mäsa, zeleniny, a dokonca aj ovocia. Konkrétne je to kuracie alebo bravčové mäso, cibuľa, paprika, paradajky, cuketa, baklažán, huby, kukurica, syr, ananás, losos, krevety, zelené fazuľky, klobásy či iná údenina. Pri napichovaní sa snažte striedať mäso a zeleninu, aby boli špízy pestré a lahodné.

Tip: Pamätajte, že suroviny by mali mať približne rovnakú veľkosť, aby sa rovnomerne upiekli.

Marináda na špízy

Je veľmi dôležitá, najmä ak sa chystáte pripraviť ražniči na grile. Marináda dodá mäsu krehkosť a hlavne chuť.

Marináda s medom a horčicou

  1. Zmiešajte 2 lyžice horčice, 2 lyžice medu, 2 lyžice olivového oleja, 1 strúčik nasekaného cesnaku, štipku soli a čierneho korenia.
  2. Potom do marinády vložte nakrájané kúsky mäsa a nechajte asi 1-2 hodiny pred grilovaním mäso marinovať.

Mäso s jogurtom a karí

  1. Zmiešajte 1 šálku plnotučného jogurtu, 2 lyžičky karí korenia, 1 strúčik nasekaného cesnaku, 2 lyžice citrónovej šťavy, 1 lyžičku soli a čierneho korenia.
  2. Nakrájané kúsky mäsa do tejto zmesi namočte aspoň 2-3 hodiny pred grilovaním.

Marináda s limetkou a koriandrom

  1. Zmiešajte 1/4 šálky olivového oleja, 1/4 šálky čerstvo vylisovanej šťavy z limetky, 1/4 šálky nasekaného koriandra, 2 strúčiky nasekaného cesnaku, 1/2 lyžičky soli a čierneho korenia.
  2. Mäso nechajte marinovať 3 hodiny pred grilovaním alebo pečením.

Marináda s červeným vínom a bylinkami

  1. Zmiešajte 1/2 šálky červeného vína, 1/4 šálky olivového oleja, 1 lyžičku čerstvo nasekaného tymiánu, 1 lyžičku čerstvo nasekaného rozmarínu, 1 strúčik nasekaného cesnaku, 1/2 lyžičky soli a čierneho korenia.
  2. Nechajte mäso marinovať cez noc.

Recept na ražniči

Špízy v rúre (alebo aj ražniči) patria medzi recepty, ktorými sa zavďačíte komukoľvek. Recept nie je zložitý na prípravu, stačí mať len nakrájané suroviny, ktoré napichnete na špajle či kovové ihly.

Suroviny

  • 500 g kuracieho alebo bravčového mäsa,
  • 200 g anglickej slaniny alebo moravského údeného,
  • 3 cibule,
  • 3 papriky – žltá, červená, zelená,
  • 3 paradajky,
  • 1-2 strúčiky cesnaku,
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja,
  • 1 čajová lyžička sladkej papriky,
  • 1/2 čajovej lyžičky mletej rasce,
  • 1/2 čajovej lyžičky soli,
  • 1/4 čajovej lyžičky mletého čierneho korenia,
  • špízy na grilovanie.

Postup prípravy

  1. Mäso očistite, odblaňte a nakrájajte na kúsky.
  2. Cibuľu, papriku a paradajku očistite a nakrájajte na menšie kúsky (tak, aby sa dali napichnúť na špízy).
  3. Nakrájané mäso zasypte korením a rozotreným cesnakom, pridajte olivový olej a poriadne premiešajte, dajte na pol hodiny do chladničky.
  4. Neskôr začnite na celú špajľu alebo kovový špíz napichovať ingrediencie – ideálne striedavo.
  5. Hotové špízy položte na plech vyložený papierom na pečenie.
  6. Plech uzavrite pomocou alobalu.
  7. Vložte do vopred vyhriatej rúry a pečte na 200 stupňov, kým mäso nezmäkne.
  8. Počas celého pečenia nezabudnite mäso pravidelne polievať.
  9. Asi 20 minút pred koncom pečenia z plechu zložte alobal a nechajte špízy opiecť.
  10. Podávajte so zemiakmi alebo chlebom.

Tipy pre najlepšie špízy

  • Marináda môže dodať špízom úžasnú chuť a zjemniť mäso. Nechajte mäso marinovať po dobu niekoľkých hodín alebo cez noc v chladničke.
  • Netlačte suroviny príliš tesne k sebe – neprepiekli by sa rovnomerne.
  • Nezabudnite na pravidelné podlievanie alebo potieranie olejom pri grilovaní.
  • Pokiaľ používate drevené špajle, namočte ich na niekoľko hodín do vody, aby sa nezachytili na grile a nezačali horieť.
  • Dajte si pozor, aby ste špízy nevysušili, stratili by požadovanú šťavnatosť.
mäsové špízy
Zdroj foto: aleksandr talancev / Shutterstock.com

Ako dlho piecť špízy v rúre?

Pečenie v rúre je asi najviac používaná metóda pokrmu. Je dôležité, aby ste špízy nepresušili, pečte ich cca 1 hodinu, samozrejme mäso musí byť úplne mäkké. Počas pečenia ražniči podlievajte a otáčajte.
Doba pečenia špízov sa v závislosti na použitých surovinách líši. Dlhší čas sa budú piecť kuracie a bravčové špízy, kratší čas zase syrové špízy.

Ako pripraviť špízy

Špízy na grile

Pripravte gril tak, aby bola teplota nastavená na strednú až vysokú. Ak používate plynový gril, zapnite ho a nechajte zahriať. Pokiaľ používate uhlie, rozdeľte ho do rovnomernej vrstvy a nechajte ho rozpáliť, kým sa nevytvorí šedá vrstva popola.

Pomocou silikónového štetca mriežku grilu naolejujte, rovnako tak aj špízy kuracie či bravčové. Položte ich na gril a pečte po dobu 10 až 15 minút na každej strane, kým nie sú zlatisto hnedé a prepečené podľa vašich predstáv. Akonáhle sú hotové, odoberte špízy z grilu a nechajte ich chvíľu oddýchnuť – zostane v nich šťava.

Ražniči na plechu

Predhrejte rúru na 220 °C a plech vyložte papierom na pečenie. Položte špízy na plech s vysokým okrajom a vložte do rúry. Počas pečenia ich otáčajte, aby sa prepiekli zo všetkých strán. Aj v tomto prípade ich nechajte po upečení chvíľu odpočinúť.

Dobrú chuť!

Zdroj: unlockfood.ca, foodandwine.com


Ďalšie obľúbené recepty