PalacinkyReceptyRecepty na bezmäsité jedláRecepty na koláče a múčnikySladké jedlá

RAW banánové palacinky s domácim orieškovým maslom

RAW banánové palacinky s domácim orieškovým maslom

RAW strava je najzdravší druh jedál zo všetkých. Ak opomenieme dobu sušenia placiek, ktoré môže pokojne prebiehať aj v noci, potom ide aj o spôsob najrýchlejší. Ovocných variantov môže byť veľa, my Vám však prinášame obľúbený recept na banánovo-citrónové palacinky.

Recept na RAW palacinky

Náplňou do týchto palaciniek bude tzv. „kešutella“, teda domáce orieškové maslo z kešu podobné Nutelle, a čerstvé jahody. Nakoniec do nich zamotáme ovocie, v tomto prípade banán, aby palacinku držal v pekne okrúhlom tvare. Banán môžeme nahradiť jahodami alebo napríklad štrúdľovou náplňou Návod na ňu nájdete nižšie.

Suroviny

Na palacinky

  • 5 banánov
  • citrónová šťava

Na kešu orieškové maslo

  • 150 g kešu orieškov (na noc namočených vo vode),
  • 150 ml vody,
  • 3 lyžice prášku z nepražených kakaových bôbov (možno nahradiť holandským kakaom, len to už nebude čistá RAW strava),
  • 4 lyžice medu.

Na štrúdľovú RAW náplň

  • 2 jablká,
  • 3 lyžice orieškov,
  • 1 lyžica javorového alebo agáve sirupu,
  • trochu citrónovej šťavy.

Postup prípravy

  1. Banány zmixujeme spolu s citrónovou šťavou na kašu.
  2. Na tácku do sušičky na potraviny, ktorú vysteleme fóliou alebo na originál sušiacu tácku na tekutej zmesi nalejeme približne 80 ml hladkej hmoty a rozotrieme po celom obvode na výšku 0,5 mm. Postup opakujeme na ďalšie a ďalšie tácky, až do spotrebovania cesta (z uvedeného množstva surovín cca 5 palaciniek).
  3. Dáme do sušičky a pri teplote 42 stupňov sušíme 8 hodín. Keď prestanú lepiť, mali by byť hotové. Nesmú byť vyschnuté, musia zostať trošku „gumové“. Takto pripravené palacinky nám vydržia v suchu a chlade aj niekoľko mesiacov.
  4. Príprava „kešutelly“ nie je nijako zložitá. Namočené oriešky zlejeme, dáme ich do mixéra, pridáme vodu, med a kakaový prášok a rozmixujeme do hladka.
  5. Palacinky zlúpneme z fólie. Do polovice ich natrieme „kešutellou“ a na prechod medzi natretou a nenatretou časťou vyskladáme množstvo ovocia alebo štrúdľovou náplňou (jablká nastrúhané na hrubej strane strúhadla podusíme spolu s ostatnými ingredienciami). Ja som dala banán vcelku, aby palacinka držala okrúhly tvar, ale môžeme dať čokoľvek. Palacinku stočíme a zošikma rozrežeme na polovicu.
  6. Na vrch rozhádžeme ešte pár kúskov ovocia, drvených orieškov, môžeme pokvapkať medom alebo datľovým sirupom a ozdobíme lístkami medovky.

Zdroj: culinaryhealing, minimalistbaker.com


Ďalšie recepty na sladké jedlá