Raffaello tortu s poriadnou dávkou kokosu si zamilujete. Vyskúšajte recept na jednoduchú kokosovú tortu s mascarpone krémom a bielou čokoládou, ktorú si okamžite obľúbia všetci milovníci sladkého.
Recept na raffaello tortu
Prípraviť tú najlepšiu raffaello tortu zvládnete zhruba do 2 hodín. Poďme sa teda pozrieť ako pripraviť tento lahodný dezert pre milovníkov kokosu.
Suroviny
Na korpus
- 6 vajec,
- 200 g kryštálového cukru,
- 140 g polohrubej múky,
- 1 ks kypriaceho prášku,
- 3 PL vody,
- 40 g mandlí,
- štipka soli.
Na krém
- 200 g bielej čokolády,
- 250 g mascarpone,
- 250 g smotany na šľahanie 33%,
- 30 g práškového cukru,
- 40 g kokosu,
- džem.
Na zdobenie torty budeme ešte potrebovať plátky mandlí a raffaello cukríky
Postup prípravy
- Ako prvé si rozbijeme vajíčka a oddelíme bielky od žĺtkov zvlášť do dvoch misiek.
- Z oddelených bielkov si vymiešame tuhý sneh, aby sa nám nerozlieval. Musí byť naozaj tuhý, inak by korpus nebol nadýchaný. Hotový sneh zatiaľ odložíme bokom.
- Do misky so žĺtkami pridáme cukor a suroviny vymiešame do peny.
- Do žĺtkovej zmesi pridáme vlažnú vodu, aby sme docielili to, že náš korpus bude krehký a vláčny.
- Pridáme všetky sypké suroviny – múku, kypriaci prášok, mleté mandle a štipku soli. Všetko poriadne premiešame mixérom.
- Do takto pripraveného cesta už len na záver pridáme vyšľahaný sneh z bielkov.
- Hotové cesto na korpus nalejeme do vymastenej a vysypanej formy. Pečieme na 150 °C približne 40 minút.
- Kým sa nám pečie korpus, pustíme sa do prípravy krému.
- Vyšľaháme si mixérom smotanu na šľahanie do tuha, pridáme mascarpone, a pretože to má byť kokosová raffaello torta, pridáme do krému aj poriadnu dávku kokosu.
- Práškový cukor pridajte podľa vašej chuti. Ja som dala 30 g, ale pokojne ho môže byť aj menej, alebo viac.
- Vo vodnom kúpeli si rozpustíme bielu čokoládu, a keď nám trošku vychladne, pridáme ju do krému, a celé ešte raz premiešame. Hotový krém si zatiaľ odložíme do chladničky, aby nám pekne stuhol, a mohli sme s ním potom natrieť celú tortu.
- Upečený a vychladnutý korpus rozrežeme na 2 rovnaké časti. Je to ťažšie, ale najskôr si narežeme korpus len po okrajoch, až potom ho prerežeme celý.
- Jeden korpus natrieme ľubovoľným džemom. Použila som čerešňový. Džem som zvolila len preto, aby dodal korpusu trochu šťavnatosti a ozvláštnil jeho kokosovú chuť.
- Na džem navrstvíme vychladnutý krém a pridáme ďalší korpus. Vrch aj boky našej kokosovej torty potrite zvyšným krémom a posypte kokosom.
Na záver už len dozdobíme Raffaello cukríkmi a plátkami mandlí.
Vyskúšajte tiež: Klasický kokosový koláč
Upečenie originál raffaello torty z kokosu vám zaberie trošku viac času, ale na druhú stranu, postup vôbec nie je ťažký. Poviem vám – výsledok stojí za to. Dúfam, že si ho zamilujete ako ja a nájde si vo vašich obľúbených dezertoch svoje miesto.
Zdroj: autorský text / Veronika Kaháková
Ďalšie recepty na torty