Quinoa bola objavená v Južnej Amerike. Prezýva sa aj Poklad Inkov. Pôvodne sa jej semená používali ako obilnina – mlela sa z nej múka, pripravovali sa z nej kaše. Inkovia ju ešte uctievali ako takzvanú matku zŕn. U nás sa síce veľmi nepoužíva, ale vo svete je tomu inak.
Čo to je quinoa
Quinoa je často označovaná ako „pseudo-obilnina“, pretože má podobné vlastnosti ako obilniny, avšak v skutočnosti nejde o obilninu v pravom slova zmysle. Quinoa sa vyznačuje skvelými nutričnými hodnotami – je bohatá na bielkoviny, vlákninu, mierály a navodzuje príjemný pocit zasýtenia. Je tiež bezlepková, takže je dobrou alternatívou obilnín v jedálničku ľudí s intoleranciou na lepok alebo celiakiou. Recepty s quinoa často vyhľadávajú aj vegetariáni alebo vegáni – táto potravina je totiž skvelým zdrojom bielkovín.
Quinoa a jej základná príprava
Pýtate sa, ako variť quinou? Príprava nie je ťažká. Varí sa podobným spôsobom ako ryža. Je to dokonale namerané, nikto sa nemôže pomýliť. V podstate je to práve len o správnej gramáži.
Budete potrebovať:
- 1 šálka quinoi,
- 2 šálky osolenej vody,
- prípadne vývar.
Postup prípravy:
- 1 šálku quinoi zalejte 2 šálkami osolenej vody.
- Privediete do varu a varíte zhruba 14 až 18 minút.
- V tomto prípade sa môže použiť aj náhradný variant. Stačí quinou na 5 minút namočiť do studenej vody. Tým ju zbavíte možnej horkosti. Potom zalejte vývarom a povarte. Na skus by mala byť chrumkavá. Ani tvrdá, ale ani úplne mäkká, niečo medzi.
Vegánske karí s quinoa
Z názvu je jasné, že hlavní stravníci sú vegetariáni/vegáni. To ale neznamená, že by si to nemohli dať aj tí ostatní. V recepte je v podstate len zelenina a korenie.
Suroviny
- 500 g nových zemiakov, pokiaľ možno malých,
- 400 ml kokosového mlieka,
- 400 g cíceru v plechovke,
- 400 g krájaných paradajok v plechovke,
- 200 g bielej quinoi,
- 100 g baby špenátu,
- cca 300 ml vriacej vody,
- 3 strúčiky cesnaku,
- 1 lyžičku mletého chilli,
- 1 lyžičku sušeného chilli
- 1 lyžičku mletého zázvoru,
- 2 lyžičky mletej kurkumy,
- soľ,
- čerstvo mleté korenie,
- 1 lyžičku mletého koriandra, prípadne čerstvého.
Postup prípravy
- Zemiaky umyte, uvarte v šupke a nechajte vychladnúť.
- Následne ich nakrájajte na menšie kúsky. Spolu s prelisovaným cesnakom a všetkým korením orestujte na panvici.
- Ďalej zalejte kokosovým mliekom, pridajte krájané paradajky, quinou a vriacu vodu.
- Všetko riadne premiešajte a varte, kým nebude quinoa hotová.
- Počas varenia sa musí strážiť voda. Keď bude treba, stačí priliať.
- Na posledných 5 minút pridajte špenát a prepláchnutý cícer.
Quinoa s tvarohom
Tvaroh je sám o sebe úžasná pochúťka. Kto si chce držať líniu, môže použiť nízkotučný, ale lepší je klasický tvaroh.
Suroviny
- 500 g quinoi,
- 500 g listového špenátu,
- 4 strúčiky cesnaku,
- 2 balíčky tvrdého tvarohu.
Postup prípravy
- Quinou prepláchnite v studenej vode. Dajte ju povariť do osolenej vody.
- Zhruba za 20 minút sa môže scediť.
- Cesnak nakrájajte na kolieska a opražte na panvici.
- Pridajte špenát a všetko chvíľku poduste.
- Až špenát zmení svoju konzistenciu, môžete pridať quinou. Potom stačí už len posypať tvarohom a môže sa podávať.
Odporúčame tiež: Hubové quinoa rizoto
Paradajková quinoa na baklažáne
Quinoa so zeleninou nie je žiadna neobvyklá kombinácia. Tento recept s paradajkami a baklažánom bude skvelou voľbou!
Suroviny
- 1 baklažán,
- 1 cesnak,
- 1 väčšia paradajka,
- 1 hrnček quinoi,
- paradajkový pretlak,
- olivový olej,
- soľ,
- korenie,
- cukor,
- korenie podľa vlastného výberu – oregano, bazalka, tymián,…
Postup prípravy
- Baklažán si nakrájajte zhruba na 1,5 cm plátky. Potrite ich olivovým olejom, posoľte a okoreňte.
- Cesnak nakrájaný na plátky osmažte na oleji, pridajte paradajku a paradajkový pretlak. Potom už len stačí dochutiť korením – soľ, cukor, oregano, tymian a tak ďalej. Jednoducho podľa svojej vlastnej chuti.
- Môže sa stať, že bude zmes až príliš hutná. Stačí len rozriediť vodou.
- Na záver primiešajte quinou uvarenú vo vývare a zmes pokryte baklažánom. Ešte posypte nastrúhaným syrom a dajte zapiecť do rúry na 170 stupňov.
Ako je vidieť, aj z menej známych surovín sa dá chutne uvariť a navyše v niektorých prípadoch aj lacno. Obľúbená je tiež quinoa na sladko, reps. quinoa kaša s ovocím (alternatíva ovsenej kaše) alebo klasický quinoa šalát.
Ďalšie obľúbené suroviny a recepty z nich