Quesadilla – viete, aké jedlo sa skrýva pod týmto názvom? Jedná sa o plnenú tortillu, ktorá pochádza z Mexika. Obľúbená je však aj u nás. Ako si ju pripraviť doma?
Quesadilla, pokrm z koloniálneho Mexika, môže znieť cudzokrajne, jeho príprava vás milo prekvapí. Na prípravu vám totiž postačí iba pár druhov syra a obyčajné tortilly, takže rýchla a chutná večera bude na stole veľmi rýchlo.
Čo je Quesadilla?
Ako už sám názov napovedá, rozhodne nejde o náš pokrm. Jeho korene siahajú až do Mexika do 16. storočia. Vtedy boli obľúbeným jedlom Mexičanov kukuričné placky, ktoré poznáme ako tortilly. Tie vtedy zaujali španielskych dobyvateľov natoľko, že si ich začali postupne upravovať podľa seba. Ako mnoho iných pokrmov aj quesadilla prešla radom obmien a variantov. Základom je klasická mexická tortilla, chýbať by nemali rôzne druhy syra, ktoré sú podstatnou súčasťou tradičnej quesadilly (queso = syr).
Na prípravu quesadillas vám nepostačí jeden obyčajný syr, siahnite po kombinácii syrov ako je chedar, mozarella, kozí syr, gouda či niva. Syry by mali byť chuťovo výraznejšie.
Aké mäso sa hodí do quesadilly?
Variantov na prípravu je naozaj veľa. Preto sa dnes môžeme stretnúť aj s quesadillou s mäsom, pre ktoré je vhodné najmä mäso kuracie či bravčové – vynikajúca je quesadilla s trhaným kuracím mäsom, s trhaným bravčovým mäsom, výnimkou nie je ani hovädzie mäso.
Akú tortillu použiť na quesadillu?
Tortilla je základom, bez nej by pokrm neexistoval. Vybrať si môžete klasickú kukuričnú alebo aj celozrnnú či bezlepkovú verziu.
Odporúčame: Paella – Recept na španielske jedlo s morskými plodmi
S čím sa pripravuje?
Okrem základnej quesadilly, pre ktorú je typická variácia syrov, sa môžete stretnúť aj s mäsovou či zeleninovou verziou, kedy sa na prípravu využívajú zemiaky, špenát, zmes zeleniny, ďalej huby, fazuľa – fazuľová quesadilla alebo tiež tofu.
Existuje dokonca sladká verzia, napríklad s Nutellou a zmrzlinou.
Recept na quesadillu
Tento recept na quesadillu s kuracím mäsom je veľmi jednoduchý a rýchly, ideálny na prípravu večere, keď nestíhate.
Suroviny
- 3 kuracie prsia,
- 200 g goudy,
- 4 ks tortilly,
- 1 veľká červená cibuľa,
- 2 červené papriky,
- 2 žlté papriky,
- 2 zelené papriky,
- 1 chilli paprička alebo chilli vločky,
- na dochutenie – 2 ČL červenej mletej papriky, BBQ omáčka, kyslá smotana, soľ a korenie.
Postup prípravy
- Kuracie mäso očistite, odblaňte a nakrájajte ho na veľmi malé rezančeky.
- Na panvici rozohrejte olej, pridajte mäso a restujte.
- Tesne pred koncom mäso zasypte červenou mletou paprikou – pozor, aby ste papriku neprepálili, pokrm by bol horký.
- Mäso z panvice dajte bokom, do panvice vložte na plátky nakrájanú cibuľu, na rezančeky papriku – osoľte a okoreňte.
- Zelenina pustí šťavu, takže duste asi 5 minút – viac nie, aby bola chrumkavá.
- Do druhej panvice kvapnite kvapku oleja, rozohrejte a vložte do nej tortillu, ktorú potrite BBQ omáčkou, zasypte nastrúhanou goudou, pridajte kuracie mäso, zeleninu.
- Všetky ingrediencie na tortillu vrstvite tak, aby sa tortilla dala preložiť a z oboch strán opražiť.
- Quesadillu podávajte s kyslou smotanou alebo bielym jogurtom.
Tip: Vyšperkujte recept do dokonalosti a pripravte si domácu tortillu.
Mexická quesadilla bude vynikajúca aj s mäsom, ktoré vám zostalo z nedeľného pečeného kurčaťa. Quesadillu môžete dochutiť aj najrôznejšími dresingmi, napríklad cesnakový alebo slivkový – v závislosti od použitých ingrediencií.
Ako pripraviť vegetariánsku quesadillu?
Quesadilla je vhodná aj pre vegetariánov, stačí iba vynechať mäso a pripraviť si tradičnú, ktorou je syrová quesadilla. Domáca quesadilla je od toho, aby ste si do nej pridali všetko, čo máte radi, vo vegetariánskej verzii to môže byť tofu alebo halloumi či obyčajná zeleninová zmes. Vegetariánska verzia je vynikajúca aj s vajíčkom a syrom.
Zdroj: bestrecipes.com.au, goodfood.com.au
Ďalšie obľúbené recepty