Pstruh na masle na panvici je skvelým variantom na víkendový obed. Nielen, že mäso pstruha je mäkké, ale hlavne je veľmi zdravé, čo vaša rodina určite ocení.
Aký druh pstruha sa hodí na panvicu?
Existuje niekoľko druhov pstruha, je teda len na vašich preferenciách, ktorý pstruh na panvici vám bude chutiť najviac. Môžete vyskúšať tieto varianty:
- Pstruh dúhový: Tento druh pstruha má jemnú maslovú chuť. Kúpite ho prakticky v každom obchode a pripravovať ho môžete aj akýmkoľvek spôsobom.
- Pstruh obyčajný: Vyznačuje sa výraznejšou chuťou ako pstruh dúhový. Aj mäso je tmavšie a má mierne orieškovú chuť.
- Pstruh potočný: Mäso pstruha potočného je veľmi tmavé, ale veľmi obľúbené na prípravu na panvici.
- Pstruh americký: Americký pstruh je podobný dúhovému, ale má jemnejšiu chuť. Jeho mäso je tiež svetlejšie a jemnejšie.
Ako spoznať, že je pstruh upečený?
Neviete, ako spoznať, že je pstruh upečený? je to jednoduché. Mäso musí mať svetlo ružovú, pokojne až bielu farbu (ak máte radi dobre prepečenú rybu). Koža by mala byť zlatohnedá a chrumkavá. Pokiaľ mäso ešte lepí alebo je tuhé, určite ešte nie je hotové. Malo by sa po prepichnutí vidličkou rozpadať. A samozrejme najspoľahlivejšia voľba je kuchynský teplomer. Správne upečená ryba by mala mať teplotu 63-70 °C.
Recept na pstruha na masle
Pripravte si rýchly recept na pstruha na masle. Jednoduchá príprava krok za krokom.
Suroviny
- 2 pstruhy – celé ryby, alebo filety
- soľ
- korenie
- citrónová šťava
- 2-3 lyžice masla
- 2-3 strúčiky cesnaku
- petržlenová vňať
Postup prípravy
- Očistite pstruhy a odstráňte hlavy, plutvy a vnútornosti. V prípade, že pripravujete filety, prezrite ich, či neobsahujú kosti.
- Osušte papierovým obrúskom, osoľte a okoreňte ich z oboch strán. Poprípade pokvapkajte citrónovou šťavou pre lepšiu chuť.
- Rozpáľte panvicu na strednom ohni a pridajte maslo. Počkajte, kým sa rozpustí a začne mierne bublať.
- Vložte pstruhy na panvicu kožou dole. Pridajte cesnak a bylinky.
- Opečte po dobu 3-5 minút z každej strany, alebo kým nebudú zlatohnedé a chrumkavé.
- Pred podávaním posypte petržlenovou vňaťou či inou bylinkou.
Odporúčame: Recept na pečeného pstruha v rúre
Ako dlho piecť pstruha na panvici?
Ako dlho piecť pstruha záleží na okolnostiach. Najdôležitejším faktorom je samozrejme veľkosť pstruha a teplota panvice. Všeobecne je dané, že pstruh by sa mal na každej strane opekať maximálne 4 minúty. Správne prepečený pstruh by mal mať svetlo ružovú farbu.
Tip: Obľúbenou pochúťkou je aj losos na panvici.
Prílohy k pstruhovi na masle
Premýšľate, akú prílohu k pstruhovi na panvici? Najbežnejšie sú samozrejme zemiaky, a to v akejkoľvek podobe. Skvelou voľbou je ale aj zeleninový šalát, ktorý chuť pstruha perfektne dopĺňa a podčiarkuje. Nezabudnite na chutný dresing podľa vašich preferencií.
Ako servírovať pstruha na panvici?
Potom, čo pstruha zložíte z panvice, je potrebné nechať ho chvíľu oddýchnuť, aby ryba vstrebala všetku šťavu. Pstruha môžete naservírovať priamo na tanier s prílohou alebo na lôžko zo zeleniny, kde si každý vezme presne čo, čo chce, napríklad filet z pstruha.
Zdroj: bbcgoodfood.com, foodandwine.com
Ďalšie obľúbené recepty z rýb