Krémové polievkyReceptyRecepty na polievky

Polievka z medvedieho cesnaku – recept na jarnú krémovú polievku

Polievka z medvedieho cesnaku – recept na jarnú krémovú polievku

Jarný jedálniček si môžete spestriť chutnou a zdravou polievkou z medvedieho cesnaku. Jej príprava je naozaj jednoduchá a rýchla. 

Zber medvedieho cesnaku zvyčajne prebieha v období marec – máj. Rastie prevažne v nížinatých oblastiach a listnatých lesoch. Pozor však na to, aby ste sa naň nevybrali do prírodných rezervácií – v chránených územiach je zber zakázaný a mohol by vás vyjsť draho.

Recept na polievku z medvedieho cesnaku

Jedným z obľúbených spôsobov, ako spracovať medvedí cesnak, je príprava jarnej krémovej polievky.

Suroviny

  • 1 cibuľa,
  • 4 – 5 stredne veľkých zemiakov,
  • 2 PL lyžice masla,
  • medvedí cesnak,
  • 100 ml smotany na šľahanie (33%),
  • soľ, korenie, muškátový oriešok na dochutenie.

Postup prípravy

  1. V hrnci dozlatista na masle alebo oleji osmažíme nadrobno posekanú cibuľu.
  2. Pridáme nakrájané zemiaky, zalejeme vodou a varíme, kým zemiaky nezmäknú. 
  3. Keď sú zemiaky hotové, pridáme umytý a nakrájaný medvedí cesnak. Nepridávajte ho do polievky príliš skoro, tepelnou úpravou stratí časť svojich prospešných látok a vitamínov. 
  4. Následne všetko rozmixujeme tyčovým mixérom a dochutíme soľou, korením,  muškátovým orieškom.
  5. Na zjemnenie pridáme smotanou a necháme polievku ešte pár minút prevariť.

Polievku môžeme podávať s čerstvým pečivom alebo krutónmi. Na vrch môžete ešte nastrúhať parmezán.

Tipy, ako vylepšiť polievku z medvedieho cesnaku

Obľúbenou vylepšenou alternatívou je polievka z medvedieho cesnaku s pošírovaným vajcom. Ako ho pripraviť? Do hrnca dáme variť vodu a prilejeme trochu oleja (cca 1 dcl). Počkáme, kým voda zovrie. Vajce rozbijeme do misky. Vareškou vytvoríme v zovretej vode vír, do ktorého budeme vajíčko pomaly prilievať. Vidličkou ho môžeme ešte opatrne pretočiť tak, aby bielko obopínalo žĺtko. Varíme na miernom ohni cca 3 minúty. Stratené vajce naberačkou vyberieme a servírujeme spolu s polievkou.

Odporúčame: Tinktúra z medvedieho cesnaku

Zdroj: www.greedygourmet.com


Tipy na ďalšie polievky