Polievka z hlivy ustricovej, ktorej sa tiež hovorí elixír večnej mladosti, vám do tela vleje energiu a vitalitu. Vyskúšajte tento jednoduchý recept na výbornú polievku z hlivy, ktorú zvládne aj úplný začiatočník.
Hliva ustricová
Hliva ustricová je výborná a zdravá huba. Nájdete ju nielen v lese, ale môžete si ju tiež vypestovať doma a mať ju tak vždy po ruke. Ak zožnete väčšiu úrodu, než stihnete spotrebovať, jednoducho hlivu usušte. Môžete ju pridávať do pokrmov buď v celku alebo vo forme prášku.
Účinky hlivy na zdravie
Hliva ustricová má množstvo pozitívnych účinkov na naše zdravie a dodáva sviežosť a vitalitu, preto je nazývaná elixírom večnej mladosti. Hlivu je vhodné konzumovať preventívne, pretože podporuje a stimuluje správnu funkciu imunitného systému a ovplyvňuje rad metabolických funkcií organizmu. Hliva ustricová je vhodná aj pre deti, či už v pokrmoch alebo ako doplnok stravy.
Viac o tom, ako hlivu vypestovať doma, kde ju zasadiť a ďalšie informácie sa dočítajte v článku o hlive ustricovej.
Polievka z hlivy na viac spôsobov
Polievku z hlivy ustricovej možno pripraviť na niekoľko rôznych spôsobov. Môžete uvariť napríklad krémovú polievku z hlivy ustricovej či hlivovú polievku so zeleninou
Obľúbené sú aj ďalšie kombinácie:
- polievka z hlivy ustricovej na kyslo so zemiakmi,
- polievka z hlivy ustricovej na spôsob držkovej,
- pikantná polievka s hlivou a bravčovým mäsom.
Recept na polievku z hlivy ustricovej
Zdravá polievka z hlivy je rýchla na prípravu. Vyskúšajte jednoduchý recept na tú najlepšiu polievku z hlivy, ktorú si zamilujete.
Suroviny
- 500 g hlivy ustricovej,
- 1 liter zeleninového vývaru,
- 1 žltá cibuľa,
- 1 biela cibuľa,
- 2 strúčiky cesnaku,
- 2 polievkové lyžice sadla,
- 2 polievkové lyžice sladkej mletej papriky,
- 1 polievková lyžica hladkej múky,
- 1 polievková lyžica rasce,
- majoránka,
- sušené chilli,
- údená paprika,
- pažítka,
- korenie,
- soľ.
Postup prípravy
- Hlivu ustricovú dobre očistite a nakrájajte na širšie rezančeky.
- Nakrájajte nadrobno cibuľu a jeden strúčik cesnaku. Druhý strúčik prelisujte.
- Na časti masti na panvici orestujte polovičné množstvo cibule a pridajte nakrájaný cesnak, hlivu, rascu a soľ.
- V hrnci na zvyšnej masti speňte zvyšok cibule, zasypte hladkou múkou a vytvorte zápražku.
- Do hotovej zápražky pridajte sladkú aj údenú papriku a chilli, orestujte, prilejte studený vývar, pridajte zmes z panvice a varte asi 20 minút.
- Pridajte pretlačený cesnak, majorán, soľ, korenie a krátko povarte.
- Servírujte na tanieri zdobené petržlenovou vňaťou alebo pažítkou a podávajte s čerstvým pečivom.
Tipy, ako vylepšiť polievku z hlivy ustricovej
- Ako dobre očistiť hlivu? Z hlivy stačí nečistoty zotrieť vlhkou handričkou a spodnú časť nožičiek, ktoré môžu byť od hliny, odkrojiť.
- Nožičky sú tuhšie, do polievky ich nedávajte. Usušte ich a rozdrvte na prášok.
Ďalšie obľúbené recepty z hlivy ustricovej
Z hlivy ustricovej môžete pripraviť celý rad vynikajúcich pokrmov. Môžete si uvariť napríklad guláš z hlivy ustricovej, hlivovú omáčku alebo vynikajúce rezne z hlivy.
Ak ste naozaj gurmán môžete vyskúšať aj:
- držkovú polievku z hlivy,
- hlivu osmaženú na panvici,
- použiť ju pod mäso alebo uvariť hlivu podľa niektorého z receptov s cestovinami.
Pokiaľ ste milovníkmi hubových, ale aj ďalších polievok, určite vyskúšajte recepty na polievky z našej zbierky.
Tipy na ďalšie chutné recepty