Pohánkové rizoto patrí medzi zdravé a vyvážené pokrmy. Je tiež lahodnou a zdravou alternatívou klasického rizota, kde sa môžete s prípravou jedla a jeho chuťami vyhrať.
Pohánka je surovina, ktorej výhody poznali aj naši predkovia. Je plná vlákniny, bielkovín a živín, ktoré nášmu telu prospievajú. Pripraviť ju nie je vôbec zložité a môžete ju podávať buď ako prílohu takmer k akémukoľvek pokrmu, alebo ako hlavné jedlo. Nechajte sa inšpirovať a pripravte si pohánkové rizoto podľa nášho receptu.
Akú pohánku vybrať na rizoto ?
Vzhľadom na to, že existuje hneď niekoľko variácií pohánky, nie všetky sa na prípravu rizota hodia. Pre rizoto sú najvhodnejšie pohánkové krúpy.
Recept na pohánkové rizoto
Toto pohánkové rizoto s kuracím mäsom je veľmi zdravým a výživným pokrmom, ktorý môžete obohatiť o čerstvú zeleninu alebo šalát.
Suroviny
- 1 hrnček pohánky,
- 400 g kuracieho mäsa,
- 2 a ½ hrnčeka kuracieho vývaru,
- 1 cibuľa,
- 2 strúčiky cesnaku,
- ½ hrnčeka hrášku,
- ½ hrnčeka syra (parmezán alebo cheddar),
- 2 PL olivového oleja,
- soľ,
- korenie.
Postup prípravy
- Kuracie prsia umyte, osušte papierovou utierkou a nakrájajte na kocky.
- Osoľte a okoreňte podľa chuti.
- V hlbokej panvici rozohrejte olivový olej a pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu.
- Cibuľu orestujte dozlatista.
- Cesnak nakrájajte na veľmi drobné kúsky a spolu s kuracím mäsom pridajte do panvice.
- Všetko opečte, kuracie kúsky by mali byť zlatisto hnedé.
- Do panvice pridajte pohánku, premiešajte ju s kuracím mäsom – opečená pohánka by mala voňať po orieškoch.
- Postupne do panvice prilejte kurací vývar, priveďte do varu, znížte teplotu a prikryte pokrievkou.
- Rizoto varte približne 20 minút – pokiaľ pohánka nebude mäkká.
- Do rizota pridajte hrášok a varte ďalších 5 minút.
- Rizoto dochuťte soľou a korením.
- Na záver pridajte nastrúhaný syr a premiešajte – syr by sa mal rozpustiť, čím vznikne krémová konzistencia rizota.
Rizoto si môžete upraviť podľa seba a surovín, ktoré máte doma. Výborné je tiež pohánkové rizoto s hubami, cuketou, so špenátom, bravčovým mäsom alebo len obyčajné pohánkové rizoto s hráškom. A aby rizoto bolo chutnejšie, nebojte sa do neho pridať nasekané čerstvé bylinky ako je rozmarín, petržlen alebo kurkuma.
Ďalšie obľúbené recepty z pohánky:
Zdroj: self.com, cookingclassy.com