Obľúbená pohánková kaša s ovocím je skvelou voľbou hlavne na raňajky. Toto jedlo vám dodá množstvo vlákniny a bielkovín a naštartuje váš deň.
Recept na pohánkovú kašu
Ak premýšľate, čo dobré a zdravé si pripraviť na raňajky, ste na správnom mieste. Vyskúšajte recept na pohánkovú kašu so škoricou.
Suroviny
- 200 g pohánky,
- 150 ml mlieka,
- 150 ml vody,
- 50 g cukru,
- škoricu,
- 2 lyžice masla,
- štipku soli,
- ovocie (orechy na zdobenie).
Postup prípravy
- Pohánku zalejeme vodou a necháme asi hodinu napučať.
- Následne zalejeme mliekom a 5 minút varíme.
- Pridáme štipku soli, cukor a poriadne premiešame.
- Na tanieri kašu prelejeme rozpusteným maslom a posypeme škoricou.
Pohánková kaša je vhodnou raňajkovou alternatívou aj pre deti. Obsahuje veľký pomer bielkovín a vlákniny.
TIP: Pripravte si tiež recept na ovsenú kašu
Tipy, ako vylepšiť pohánkovú kašu
- Na ozdobu kaše z pohánky použite čerstvé alebo sušené ovocie, ktoré pridá kaši sprirodzenú sladkosť. Z ovocia sú obľúbené najmä čučoriedky a jahody.
- Pohánková kaša s medom býva tiež obľúbenou voľbou pre maškrtníkov. Ďalšími alternatívnymi sladidlami je aj agávový alebo javorový sirup.
- Obsah zdravých tukov a bielkovín môžete zvýšiť aj pridaním orechov alebo semienok, napr. chia alebo ľanové.
- Ak máte radi trochu exotickejšie chute, pridajte do kaše strúhaný kokos alebo kokosové mlieko.
- Okrem škorice do ovsenej kaše zapasuje aj vanilka či korenie kardamón.
Prečítajte si tiež: Čo je pohánka, aké druhy poznáme a aké sú obľúbené recepty z nej?
Ďalšie recepty