Pohánku poznali už naši predkovia ako skvelú a zdravú pochúťku. Do slovenských kuchýň sa s veľkou obľúbenosťou vracia aj v posledných rokoch, kedy sú znovu objavené jej pozitívne účinky na ľudské zdravie. Pozrite sa, ako vám môže pohánka pomôcť a čo všetko si z nej môžete uvariť.
Čo je pohánka?
Pohánka pochádza z Ázie, konkrétne z oblasti Himalájí, k nám sa dostala cez Rusko niekedy v 12. storočí. V tom čase bola jednou z hlavných zložiek potravy, kým ju neskôr z jedálnička začala vytláčať pšenica, ryža a raž. Jedná sa o pseudoobilovinu, tzn. v našej výžive zastáva úlohu obilniny, ale botanikovia ju radia do iných skupín. Je prirodzene bezlepková, a teda veľmi obľúbená u celiakov a tých, ktorí sa z rôznych dôvodov snažia lepok v strave obmedziť.
Čo obsahuje pohánka?
Celkovo sa považuje za veľmi kvalitnú potravinu. Obsahuje veľký pomer bielkovín a vlákniny, a to ako rozpustné, tak aj nerozpustné.
- Je tiež dôležitým zdrojom medi, selénu, zinku a mangánu.
- Z vitamínov v nej nájdeme predovšetkým B1, B2, B2, vitamín E a C.
- Výnimočnú ju však robí vysoký obsah rutinu. Ten zvyšuje pružnosť ciev, a teda pomáha pri ochorení kŕčových žíl, popraskaných žiliek nielen na tvári, príliš silnom menštruačnom krvácaní a sklone krvácania z nosa a ďasien.
Druhy pohánky v obchodoch
- Pohánka nelúpaná – základná podoba pohánky, ktorá však nie je určená na jedenie. V tráviacom trakte môžu šupky semienok dokonca uškodiť. Používa sa na naklíčenie, pestovanie alebo pri príprave čaju.
- Pohánka lúpaná – jedná sa o pohánku zbavenú šupiek a základnú formu pohánky na ďalšie využitie. Šupiek sa zbavuje buď mechanicky, čo je šetrnejšie, alebo termicky s využitím naparovania.
- Pohánkové vločky — naparené a rozlisované zrná pohánky. Sú už tepelne upravené, preto sa dajú konzumovať bez ďalších úprav. Odporúča sa však vločky krátko namočiť alebo povariť pre lepšiu stráviteľnosť.
- Pohánkový bulgur – bulgur ako taký je pšeničná obilnina, ale dá sa ním nazvať všetko, čo sa pripraví tzv. bulgurovou metódou – zrno sa čiastočne uvarí, usuší a následne natrhá.
Ďalšími obľúbenými produktmi pohánky sú napr. pohánková múka, pohánková kaša alebo lámanka.
Recepty s pohánkou
V kuchyni má pohánka čoraz väčšie zastúpenie a jej obľuba v posledných rokoch rastie. Hodí sa skvele do kaší, polievok, nátierok, šalátov či napríklad do pohánkového rizota. Pokiaľ si pohánku nelúpanú necháte naklíčiť, vňať sa dá ľahko použiť namiesto petržlenu či pažítky. A aké recepty z pohánky sú obľúbené?
Pohánkové fašírky
Recept na zdravšiu verziu klasických mäsových fašírok. Použijeme:
- 2 hrnčeky varené pohánky,
- 1 vajce,
- štipku soli,
- idiom,
- ½ cukety,
- pór,
- syr,
- údeninu,
- cesnak,
- lyžicu oleja,
- pažítku,
- strúhanku na obalenie.
Najskôr si uvaríme pohánku, potom pridáme nastrúhanú cuketu, vajcia, soľ, korenie. Dochutiť môžeme nastrúhaným syrom, údeninou, cesnakom, nakrájaným pórom. Vytvarujeme fašírky, ktoré obalíme v strúhanke a vyprážame na oleji.
Zapekaná pohánka s tekvicou Hokkaido
Nie celkom tradičný recept, ale určite si ho čoskoro zamilujete. Budete potrebovať:
- 300 g pohánky,
- 1 bavlna Hokkaido,
- 200 g syra (eidam),
- 2 vajcia,
- 3 lyžice rastlinného oleja,
- soľ,
- korenie.
Pohánku si opäť cca na hodinu namočíme do vody. Tekvicu vydlabeme lyžicou a olejom si vymažeme zapekaciu misu. Pohánku zmiešame s pokrájanou tekvicou, cesnakom a nakrájaným syrom. Zmes nalejeme do formy a prelejeme rozšľahaným vajcom so soľou. Dáme zapiecť na 45 minút pri 180 stupňoch. Dobrú chuť!
Či už máte s pohánkou skúsenosti alebo sa ju rozhodnete vyskúšať prvýkrát, určite sa stane neoddeliteľnou súčasťou vášho jedálnička. Len v máloktorej potravine sa totiž spája toľko zdravia a chuti, ako práve v pohánke.