Ako pripraviť poctivý hovädzí guláš? Vyskúšajte recept na najlepší hovädzí guláš v hrnci krok za krokom, ktorý si obľúbite.
História hovädzieho guláša sa začala písať už v 9. storočí na území dnešného Maďarska. Pôvodne išlo skôr o výdatnú polievku z mäsa, cibule a papriky. Odvodeninou z maďarského slova „gulya“, čo je označenie pre stádo hovädzieho dobytka, vznikol názov pokrmu „gulyás“ (čítaj gujah), od ktorého už bol len krôčik k nášmu gulášu, ako ho poznáme dnes. Do slovenských krajín prenikol guláš niekedy okolo roku 1805.
Vyskúšajte uvariť aj recept na chutnú gulášovú polievku.
Recept na hovädzí guláš
Podelíme sa s vami o recept na najlepší hovädzí guláš, vychytaný do posledných detailov tak, aby sa podaril aj začínajúcim gazdinkám. Recept je na 4-6 porcií.
Suroviny
- 750 g hovädzej glejovky (nožiny)
- 3 veľké cibule nakrájané na menšie kocky
- 2 PL bravčovej masti
- 2 navŕšené ČL sladkej mletej papriky (vyznávači ostrých chutí môžu pridať aj pálivú)
- 1 malý paradajkový pretlak
- 1 ČL soli
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 ČL drvenej rasce
- 1 ČL sušenej majoránky
- 2 PL hladkej múky
Postup prípravy
- Hovädzie gleje na guláš umyte pod tečúcou studenou vodou, osušte papierovou utierkou a nakrájajte na kocky o hrane cca 2 cm.
- Vo väčšom hrnci rozohrejte masť a prisypte do nej nakrájanú cibuľu. Na stredne silnom plameni ju nechajte tzv. „zosklovatieť“. Potom plameň zosilnite na maximum a pridajte k cibuli nakrájané mäso. Občas ho premiešajte tak, aby sa nepripieklo ku dnu. Je ale žiaduce, aby sa jednotlivé kocky mäsa zo všetkých strán osmahli dohneda. Po chvíli začne mäso púšťať vodu, preto plameň nezoslabujte, aby sa voda pekne odparila. Toto je veľmi dôležitá fáza budúcej chuti aj farby guláša. Nezabúdajte miešať, aby sa nič nepripálilo, ale zároveň dbajte, aby bolo mäso pekne opečené. Až potom ho odstavte z platničky.
- V ďalšom hrnci alebo varnej kanvici si prevarte pol litra vody a udržujte ju stále horúcu. O chvíľu ju budete potrebovať.
- Teraz prišiel čas pridať k mäsu mletú papriku. Urobte to mimo horák, pretože len tak máte istotu, že sa paprika rýchlo nepripáli a nezhorkne. Miešajte, aby sa v tuku rozpustila a zároveň obalila všetky kúsky mäsa.
- Po paprike nasleduje paradajkový pretlak, v ktorom tiež obalíme všetky kúsky mäsa, a zároveň hrniec vrátime znova na stredný plameň. Ochutíme soľou a rascou. Akonáhle pokrm začne bublať, prilejeme postupne po troškách nachystaný polliter horúcej vody a dôkladne miešame.
- Dobre premiešaný základ guláša zakryjeme pokrievkou, plameň znížime na minimum a necháme 2-4 hodiny dusiť do mäkka. Presný čas závisí od kvality mäsa a výkonu vášho spotrebiča. Občas premiešajte a strážte hladinu vody. Vo finále by mäso malo byť ľahko ponorené, ale rozhodne by nemalo vo vode plávať.
- Pôvodný recept na maďarský guláš pokrm nezahusťoval. My však trošku zápražky pridáme, čím vytvoríme vynikajúcu gulášovú šťavu. Dve polievkové lyžice múky dáme do hrnčeka a pridáme k nim trošku studenej vody. Túto zmes rozmiešame tak, aby v nej neboli žiadne hrudky. Až teraz pridáme k zápražke niekoľko lyžíc horúcej šťavy z mäsa, znovu rozmiešame a cez sitko nalejeme do guláša. Okamžite dôkladne premiešavame, aby sa nám nevytvorili hrudky. Múku bude treba prevariť na miernom plameni ešte takých 20 minút. Po celú túto dobu nezabudnite pokrm občas premiešať, múka bude mať totiž snahu sa pripaľovať.
- Chvíľku pred koncom varu prelisujeme k mäsu cesnak a zároveň pridáme aj v dlaniach podrvenú majoránku.
- Sme na konci varenia. Prišiel čas ochutnávky a možnosti pokrm ešte dosoliť.
- Poslednou fázou prípravy je nechať guláš vychladnúť. Nikdy ho celý nezakrývajte pokrievkou, vždy nechajte skulinu, ktorou bude odchádzať para.
Hovädzí guláš podávame s knedľou (tradičnou alebo s českým karlovarským knedlíkom), ale skvelý je aj s čerstvým chlebom.
Už naše babičky hovorievali, že guláš je najlepší pekne rozležaný, teda druhý až tretí deň po uvarení. Vyskúšajte a určite im dáte za pravdu. Počas sezóny letných grilovačiek a záhradných akcií si môžete pokojne pripraviť kotlíkový hovädzí guláš podľa tohto receptu.
Zdroj: Tipio.cz, allrecipes.com
Ďalšie obľúbené recepty