Tento recept starých materí možno poznáte aj pod názvom veľkonočná baba alebo nádievka. Klasický recept môžete vylepšiť práve medvedím cesnakom, ktorý dodá plnke príjemnú vôňu a jemne cesnakovú chuť.
Recept na plnku s medvedím cesnakom
Pripravte si veľkonočnú plnku tento rok trochu inak – použite čerstvo natrhaný medvedí cesnak. Niet pochýb, že na takto pripravenej nádievke si pochutná celá rodina.
Suroviny
- 8 rožkov,
- 250 ml mlieka,
- 400 g údeného mäsa ,
- 9 vajec,
- 1 cibuľa,
- 1 kypriaci prášok do pečiva,
- medvedí cesnak,
- soľ, čierne korenie.
Postup prípravy
- Ako prvé si pripravíme rožky. Nakrájame ich na menšie kúsky, ideálne kocky a zalejeme teplým mliekom, aby napučali. Zároveň dáme variť 3 vajcia.
- Medzitým si na panvici orestujeme nakrájanú cibuľu. Keď je cibuľa urobená do “sklovita”, pridáme k nej nakrájané údené mäso, chvíľku posmažíme a odstavíme z plameňa.
- Rožky scedíme a pridáme k nich vychladnutú cibuľovú zmes s mäsom. Okrem toho pridáme aj na drobno nakrájané vajíčka, uvarené na tvrdo a posekaný medvedí cesnak. Všetko vložíme do vymasteného pekáča alebo zapekacej misy.
- V inej nádobe vyšľaháme zostávajúcich 6 vajec v surovej podobe, ku ktorým pridáme koreniny (soľ, mleté čierne korenie, príp. muškátový oriešok). K zmesi nakoniec primiešame aj kypriaci prášok.
- Do pekáča k rožkom a mäsu pridáme vyšľahané vajíčka a dôsledne premiešame, aby sa všetky ingrediencie spojili.
- Plnku pečieme v predhriatej rúre na 180 °C cca 45 minút.
Plnku s medvedím cesnakom môžete podávať ozdobenú petržlenovou vňaťou alebo nasekanou pažítkou. K veľkonočnej babe sa hodia aj kyslé uhorky a čerstvé pečivo.
Ďalšie recepty na veľkú noc