ReceptyRecepty na mäso a hlavné jedlá

Plnená paprika v paradajkovej omáčke

Plnená paprika v paradajkovej omáčke

Plnené papriky s paradajkovou omáčkou sú výborným pokrmom a mnohí ich považujú za český či slovenský výtvor. Ale nie je tomu tak. Tento recept naučili naše ženy obchodníci z Balkánu. Napriek tomu je to skvelé jedlo, ktoré nezaťaží vašu peňaženku, je ľahké na prípravu, bude chutiť celej rodine a na jeho prípravu vám postačí pár základných ingrediencií.

Pôvod receptu

Recept na plnenú papriku s paradajkovou omáčkou sa na území Slovenskej republiky objavil až koncom 19. storočia a dostal sa k nám z balkánskych území. Vtedy ho gazdinky považovali za trochu exotický, ale veľmi rýchlo mu prišli na chuť, a tak sa neodmysliteľne zapísal aj do slovenských kuchárok a svojim spôsobom zľudovel. Bolo to dané aj tým, že plnená paprika je na prípravu pomerne jednoduchá, lacná a hlavne veľmi chutná.

Recept na plnenú papriku

Na prípravu najlepšej plnenej papriky v paradajkovej omáčke pre 4 osoby budete potrebovať:

Suroviny

Na paradajkovú omáčku:

  • 2 lyžičky oleja,
  • 20 g hladkej múky,
  • 2 plechovky drvených paradajok,
  • soľ, cukor, sladkú mletú papriku,
  • 5 guličiek čierneho korenia,
  • 5 guličiek nového korenia,
  • 1,5 l vody.

Na plnenú papriku:

  • 500 g mletého mäsa,
  • 200 g varenej ryže,
  • 3 vajcia,
  • 4 väčšie čerstvé papriky,
  • soľ,
  • korenie.

Postup prípravy

  1. Vo väčšom hrnci si mierne rozpáľte olej, pridajte hladkú múku a pripravte svetlú zápražku.
  2. Primiešajte mletú papriku a za stáleho miešania nalejte do zmesi studenú vodu.
  3. Pridajte drvené paradajky, soľ, cukor, pár guličiek korenia a nového korenia – a varte zhruba 20 minút.
  4. Po uvarení korenie a nové korenie vyberte.
  5. Uvarenú ryžu pridajte k mletému mäsu spoločne so soľou, čiernym korením a vajcami.
  6. Všetko dôkladne premiešajte a touto zmesou naplňte papriky, z ktorých vopred vykrojíte jadierka. Pozor, neprepĺňajte ich, aby sa vám plnená paprika počas varenia nerozpadla.
  7. Plnené papriky opatrne vložíme do paradajkovej omáčky a varíme ďalších aspoň 30 minút, kým nevyplávajú na povrch omáčky.

Tip: Alternatívou je tiež príprava plnenenej papriky pečenej v rúre.

plnená paprika v rúre
Zdroj foto: Cesarz / Shutterstock.com

Recept si môžete samozrejme upraviť podľa vlastných preferencií – niekto uprednostní napríklad:

  • plnenú papriku bez ryže,
  • vegetariánsku plnenú papriku bez mäsa, napr. papriku plnenú syrom.

K takto pripraveným plneným paprikám v paradajkovej omáčke sa ako príloha skvele hodí žemľová knedľa, tzv. karlovarský knedlík, alebo ryža.

Ďalšie tipy na rýchly obed nájdete TU!