Plnené papriky s paradajkovou omáčkou sú výborným pokrmom a mnohí ich považujú za český či slovenský výtvor. Ale nie je tomu tak. Tento recept naučili naše ženy obchodníci z Balkánu. Napriek tomu je to skvelé jedlo, ktoré nezaťaží vašu peňaženku, je ľahké na prípravu, bude chutiť celej rodine a na jeho prípravu vám postačí pár základných ingrediencií.
Pôvod receptu
Recept na plnenú papriku s paradajkovou omáčkou sa na území Slovenskej republiky objavil až koncom 19. storočia a dostal sa k nám z balkánskych území. Vtedy ho gazdinky považovali za trochu exotický, ale veľmi rýchlo mu prišli na chuť, a tak sa neodmysliteľne zapísal aj do slovenských kuchárok a svojim spôsobom zľudovel. Bolo to dané aj tým, že plnená paprika je na prípravu pomerne jednoduchá, lacná a hlavne veľmi chutná.
Recept na plnenú papriku
Na prípravu najlepšej plnenej papriky v paradajkovej omáčke pre 4 osoby budete potrebovať:
Suroviny
Na paradajkovú omáčku:
- 2 lyžičky oleja,
- 20 g hladkej múky,
- 2 plechovky drvených paradajok,
- soľ, cukor, sladkú mletú papriku,
- 5 guličiek čierneho korenia,
- 5 guličiek nového korenia,
- 1,5 l vody.
Na plnenú papriku:
- 500 g mletého mäsa,
- 200 g varenej ryže,
- 3 vajcia,
- 4 väčšie čerstvé papriky,
- soľ,
- korenie.
Postup prípravy
- Vo väčšom hrnci si mierne rozpáľte olej, pridajte hladkú múku a pripravte svetlú zápražku.
- Primiešajte mletú papriku a za stáleho miešania nalejte do zmesi studenú vodu.
- Pridajte drvené paradajky, soľ, cukor, pár guličiek korenia a nového korenia – a varte zhruba 20 minút.
- Po uvarení korenie a nové korenie vyberte.
- Uvarenú ryžu pridajte k mletému mäsu spoločne so soľou, čiernym korením a vajcami.
- Všetko dôkladne premiešajte a touto zmesou naplňte papriky, z ktorých vopred vykrojíte jadierka. Pozor, neprepĺňajte ich, aby sa vám plnená paprika počas varenia nerozpadla.
- Plnené papriky opatrne vložíme do paradajkovej omáčky a varíme ďalších aspoň 30 minút, kým nevyplávajú na povrch omáčky.
Tip: Alternatívou je tiež príprava plnenenej papriky pečenej v rúre.
Recept si môžete samozrejme upraviť podľa vlastných preferencií – niekto uprednostní napríklad:
- plnenú papriku bez ryže,
- vegetariánsku plnenú papriku bez mäsa, napr. papriku plnenú syrom.
K takto pripraveným plneným paprikám v paradajkovej omáčke sa ako príloha skvele hodí žemľová knedľa, tzv. karlovarský knedlík, alebo ryža.
Ďalšie tipy na rýchly obed nájdete TU!