Pivný závin je jednoduchý na prípravu a zvládne ho aj úplný začiatočník. Vyskúšajte rýchly recept na jablkovú štrúdľu z pivného cesta, ktorá sa hodí ku káve alebo pre návštevu.
Máte radi sladké a občas si niečo dobré doma upečiete? Závin je klasika, ktorá nikdy nesklame. A aby ste nemuseli zakaždým hľadať recept, tento recept na pivný závin je taký jednoduchý, že si ho zaručene zapamätáte. A ešte navyše, dá sa obmeniť na mnoho spôsobov podľa toho, čo máte práve v chladničke alebo v špajzi.
Aké pivo použiť?
Pivo zohráva v recepte hlavnú úlohu – je jedno aká značka, farba či obsah alkoholu, bude to fungovať snáď so všetkými druhmi piva.
Akú múku použiť?
Ďalšie dve suroviny môžete obmieňať – v zdravšom variante môžete nahradiť hladkú múku špaldovou a namiesto masla použiť kokosový olej. Múku môžete použiť aj polohrubú a ako núdzový variant sa dá namiesto masla použiť aj tuk na pečenie. Postup je úplne jednoduchý.
Náplň do pivnej štrúdle
Medzi obľúbené altenatívy patrí:
Pivný závin s jablkami – nastrúhané či nakrájané jablká na plátky, ochutené škoricou, prípadne cukrom, doplnené sekanými orechmi či hrozienkamim(viz. recept nižšie).
Pivný závin s hruškami – so škoricou, štipkou badiánu a lekvárom – lekvár môžeme natrieť priamo na cesto alebo ho zamiešať do nakrájaných či nastrúhaných hrušiek – táto kombinácia dá závinu úplne nový rozmer!
Recept na pivný závin s jablkami
Pripravte si recept na pivný závin – z týchto surovín pripravíte 2 veľké záviny alebo 4 menšie.
Suroviny
- 500 g hladkej múky,
- 250 g masla,
- 250 ml piva,
- štipka soli a štipka cukru – ak na ne zabudnete, nič sa nestane.
Postup prípravy
- Všetky suroviny dáme do misy, zmiešame a vyrobíme hladké cesto. Kuchynský robot alebo domáca pekáreň to radi urobia za vás.
- Tuk (maslo), ktorý budeme používať, by mal byť zmäknutý, ale pokiaľ si maslo zabudneme vopred vybrať z chladničky, môžeme ho rozpustiť na platni alebo v mikrovlnke. V tom prípade ale bude cesto redšie, takže ho dajte na chvíľu do chladničky stuhnúť, aby sa s ním lepšie pracovalo.
- Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na placku, posypeme strúhankou (nemusí byť) a naplníme náplňou, napr. jablkovou (nastrúhané jablká so škoricou a hrozienkami).
- Závin klasicky zarolujeme alebo okraje narežeme a preložíme cez seba.
- Z uvedeného množstva surovín urobíte dva veľké alebo štyri menšie záviny.
- Potrieme ich rozšľahaným vajíčkom, vložíme do rozohriatej rúry a pečieme do zlatista asi 30 minút pri 170 stupňoch – teplotu a čas ale prispôsobíme vlastnej rúre!
Horúce pivné záviny pocukrujeme a trpezlivo čakáme, kým vychladnú.
Potom stačí len popriať dobrú chuť!
Zdroj foto: autorský text / David Hampl
Ďalšie obľúbené recepty