Čerstvý medvedí cesnak sa hodí na výrobu zelenej omáčky, ktorej taliansky názov je pesto. V pôvodnom recepte je síce použitá primárne bazalka, ale vy ju pokojne nahraďte medvedím cesnakom. Ako sa robí pesto z medvedieho cesnaku?
Recept na pesto z medvedieho cesnaku
Suroviny
- medvedí cesnak,
- píniové orechy (príp. kešu alebo vlašské orechy),
- olivový olej,
- soľ,
- citrónová šťava,
- chilli.
Postup prípravy
- Na prípravu pesta je nutné čerstvo natrhanú bylinu poriadne umyť pod tečúcou vodou a nechať odkvapkať.
- Medvedí cesnak vložte spolu s trochou olivového oleja a píniovými orieškami do nádoby a tyčovým mixérom ho rozmixujte na kašu.
- Na dochutenie použite soľ, pridať však môžete aj pár kvapiek citrónovej šťavy a chilli.
- Pesto naplníte do pohárov, uzavrite a skladujete v chladničke.
TIP: Ak chcete pesto vylepšiť, pridať môžete aj permezán, ktorý rozmixujete s medvedím cesnakom.
Použitie pesta z medvedieho cesnaku
Hotové pesto sa skvele hodí napríklad na čerstvý krajec chleba namiesto nátierky. Výborne tiež doplní mäso pripravené na grile alebo napríklad pečené ryby v rúre. Pripraviť si môžete tiež cestoviny s medvedím cesnakom.
Uskladnenie pesta z medvedieho cesnaku
Pýtate sa, ako skladovať pesto z medvedieho cesnaku? Uzavreté zaváraninové poháre skladujte v chladničke, prípadne v pivnici, kde vám vydržia pokojne aj niekoľko mesiacov – všetko samozrejme závisí od použitých surovín. Po otvorení pohára môžete ešte pesto doliať olivovým olejom, vydrží tak dlhšie.
Zdroj: riverford.co.uk
Prečítajte si tiež – Recepty z medvedieho cesnaku – vyskúšajte týchto 5 chutných jedál