Perníkový sirup neodmysliteľne patrí k Vianociam. Pridať si ho môžete do kávy, cappuccina, ale aj do vianočných koláčov. Ako pripraviť klasický perníkový sirup alebo sirup s karamelom?
Vianoce sa rýchlo blížia a vy premýšľate, čím obdarujete svojich blízkych? Čo tak im pripraviť lahodný domáci perníkový sirup, ktorý ich určite prekvapí a príjemne poteší? Pripraviť si ho môžete aj pre svoju potrebu. Príprava je jednoduchá a rýchla, vyskúšať môžete jeden z nasledujúcich receptov.
Perníkový sirup s karamelom
Karamelovo perníkový sirup je potešením všetkých chuťových buniek. Domáci sirup si pripravíte raz dva a vydrží vám aj dlhšie, avšak to nezaručujeme, pretože po jeho ochutnaní zmizne tak rýchlo, že si ani nevšimnete.
Suroviny
- 250 g krupicového cukru,
- 50 ml studenej vody,
- 250 g horúcej vody,
- 1 ČL soli s vanilkovým extraktom,
- 1/2 PL mletého sušeného zázvoru,
- 1 tyčinku škorice,
- korenie – 8 klinčekov, 10 guličiek korenia, 6 guličiek nového korenia, 1 hviezdičku badiánu, 1/2 ČL strúhaného muškátového orieška.
Postup prípravy
- V prvom kroku si pripravíme karamel. Do väčšieho hrnca nasypte cukor a zalejte ho 50 ml studenej vody. Zmes pomaly zahrievajte, rozhodne sa nikam neponáhľajte a vyčkajte, až sa cukor úplne rozpustí.
- Akonáhle vznikne cukrový sirup, nechajte ho za občasného miešania prebublávať až do doby, keď začne meniť farbu (tá by mala byť krásne jantárová).
- Do takto pripraveného karamelu začnite po častiach prilievať horúcu vodu a opatrne premiešajte.
- Nakoniec do hrnca nasypte všetko korenie (iba škoricu rozdrvte v mažiari) a ešte ďalších 15 minút nechajte sirup na miernom ohni prevariť.
- Akonáhle vychladne, preceďte a nalejte ho do čistých fliaš.
- Skladujte na chladnom a tmavom mieste.
Perníkový sirup z Lotus sušienok
Tiež zbožňujete karamelové sušienky Lotus? To vás určite potešíme nasledujúci receptom na sirup, ktorý si zamilujete.
Suroviny
- 1 hrnček vody,
- ¼ hrnčeka nátierky Lotus,
- ½ hrnčeka hnedého cukru,
- 1 ČL mletého zázvoru,
- 2 celé tyčinky škorice,
- ¼ ČL mletého muškátového orieška.
Postup prípravy
- Do malého hrnca (ideálne s dvojitým dnom) dajte Lotus nátierku a vodu. Pomaly túto zmes zahrievajte a priveďte do varu.
- Akonáhle bude zmes zjednotená, pridajte všetky koreniny.
- Plameň stiahnite na minimum a varte ďalších 15 minút – zmes by mala zhustnúť.
- Hotový sirup nalejte do pripravených čistých fliaš a nechajte vychladnúť. Uchovávajte v chladničke.
Odporúčame: Pripravte si z obľúbených sušienok aj recept na lotus cheesecake.
Klasický perníkový sirup
Suroviny
- 2 hrnčeky vody,
- 1 hrnček trstinového cukru,
- 2 tyčinky škorice,
- ½ ČL kardamómu,
- štipku nastrúhaného muškátového orieška,
- 1 hviezdičku badiánu,
- guličky korenia, nového korenia, klinčeky.
Postup prípravy
- Do hrnca nalejte vodu a prisypte cukor. Pri pomalom zahrievaní nechajte cukrovú zmes úplne rozpustiť.
- Medzitým si v mažiari rozdrvte korenie, ktoré nie je sypké, a potom pridajte do hrnca. Na miernom ohni varte ešte ďalších 20 minút.
- Hotový sirup nechajte vychladnúť, potom ho preceďte a nalejte do čistých fliaš, ktoré dáte na 3 dni do chladničky odstáť.
Ako využiť perníkový sirup?
Perníkový sirup patrí medzi obľúbené dochucovadlá, ktoré môžete použiť ako na dochutenie rôznych pokrmov, tak aj na dochutenie nápojov. Využiť ho môžete napríklad pri príprave lievancov alebo palaciniek, kedy ním pokrm zalejete, to isté platí napríklad aj pre vafle alebo žemľovku. Avšak najväčšie využitie má pri príprave kávy – prevoňajte ním svoje cappuccino, latte alebo ľadovú kávu.
Recept na vianočné latté so šľahačkou
Milovníci kávy nenájdu lepší spôsob, ako použiť perníkový sirup do kávy. Chuť vášho obľúbeného nápoja vás tak veľmi prekvapí, že si tento sirup do kávy budete pridávať počas celých Vianoc, a ktovie možno ešte oveľa dlhšie. Nezáleží na tom či ho pridáte do klasickej kávy alebo ho využijete do latte , na všetkých variantoch si veľmi pochutnáte, to vám sľubujeme.
Suroviny
- 2 PL perníkového sirupu,
- 30 ml espressa,
- ½ šálky mlieka,
- 1 ČL mletej škorice,
- šľahačku.
Postup prípravy
- Pripravte si pohárik na latté (pohárik by mal byť väčší) a nalejte do neho 2 PL perníkového sirupu.
- Mlieko vyšľahajte do peny, a potom ho nalejte do pohára.
- Opatrne do mlieka vlejte espresso (ideálne cez chrbát polievkovej lyžice).
- Nakoniec dozdobte šľahačkou (tú môžete vynechať a namiesto nej využiť našľahanú penu, ktorú do pohára ešte navrstvite).
- Zasypte mletou škoricou alebo strúhanou čokoládou.
To, akú príchuť dáte vášmu domácemu sirupu, už nechávame plne na vás, odporučiť však tiež môžeme vanilkový sirup do kávy, pre všetkých milovníkov lahodnej vanilky a naopak, pre milovníkov kvalitnej čokolády zase čokoládový sirup. Nech už pridáte akúkoľvek surovinu, ktorá vám pripomína vianoce, veríme, že domáci perníkový sirup si na prvý šup zamiluje celá rodina.
Prajeme dobrú chuť.
Zdroj: bbcgoodfood.com
Recepty na ďalšie nápoje