Pečený pstruh je skvelý recept, nielen na nedeľný obed. Spôsob pečenia v rúre je veľmi jednoduchý. Pripravíte si tak rýchle, chutné a hlavne zdravé jedlo!
Ako dlho piecť pstruha v rúre?
Doba pečenia pstruha v rúre je veľmi individuálna, závisí hlavne od veľkosti ryby, správnej teploty a vašich preferencií. Konštantná teplota na pečenie pstruha by mala byť 200 °C. Obvykle platí táto doba:
- menšia ryba – 15-20 minút
- väčšia ryba – 20-25 minút
- veľká ryba – 25-30 minút
Pred podávaním sa ale vždy uistite, že je pstruh dobre prepečený. Mäso by malo byť ľahko vidličkou oddeliteľné a nemali by ste vidieť žiadne priehľadné alebo surové časti.
Ako spoznať, že je pstruh upečený?
Že je pstruh upečený môžete spoznať hneď niekoľkými spôsobmi.
- Jeho farba by nemala byť priehľadná, vždy by mala mať jasnú a vlhkú farbu.
- Textúra mäsa by nemala byť gumová alebo tuhá.
- Najpresnejšie je meranie potravinovým teplomerom. Vnútorná teplota ryby by mala byť 62-70 °C.
- Keď rozdelíte mäso pri hlave ryby, mali by ste vidieť biele a pevné mäso, nie priehľadné alebo surové mäso.
Recept na pstruha v rúre
Pečený pstruh v rúre je delikatesa, ktorá poteší úplne každého. Toto jemné mäso je nielen chutné, ale aj veľmi zdravé! Ako pripraviť pstruha?
Suroviny
- 1 pstruh
- citrónová šťava
- olivový alebo rastlinný olej
- rozmarín
- tymian
- petržlenová vňať
- 3 strúčiky cesnaku
- plátky citróna
Postup prípravy
- Predhrejte rúru na 200 stupňov Celzia.
- Očistite pstruha a odstráňte hlavu, plutvy a vnútornosti.
- Vysušte prebytočnú vodu obrúskami, osoľte a okoreňte. Podľa chuti pokvapkajte citrónovou šťavou.
- Potrite pstruha olejom a položte ich do pekáča na alobal. Pridajte bylinky, cesnak a plátky citróna alebo limetky.
- Pečte v predhriatej rúre po dobu 15-20 minút, alebo kým nebudú ryby chrumkavé.
- Podávajte ihneď po vybratí z rúry a posypte bylinkami.
Odporúčame: Máte radi ryby? V tom príprave vyskúšajte aj recept na lososa pečeného v rúre.
Prílohy k pečenému pstruhovi v rúre
Záleží samozrejme iba na vašej chuti či kalorickom príjme, obvykle sa ale ako príloha k pečenému pstruhovi podávajú zemiaky, a to na mnoho spôsobov. Pečený pstruh so zemiakmi je jednoducho klasika v každej kuchyni. Buď budete servírovať klasické varené zemiaky, zemiakovú kašu či zemiakové placky. Výnimku ale netvorí ani ryža či cestoviny so stredomorskou omáčkou.
Pokiaľ si ale strážite líniu, môžete k tejto rybe podávať grilovanú zeleninu, ako je napríklad cuketa, paradajky, papriky či baklažán. Aj zeleninový šalát je v tomto prípade skvelou voľbou.
Odporúčame: Pripravte si pstruha na masle na panvici
Ako servírovať pečeného pstruha v trúbe?
V tomto prípade záleží na tom, ako ste rybu pripravovali, či v celku, alebo v podobe filiet zo pstruha. Skvelou voľbou je aj pečený pstruh na masle v rúre! Ak ste ho piekli celého, jednoducho naň položte plátky citróna a servírujte na tanieri, kde si každý ukrojí svoju časť. pokiaľ chcete jedlu pridať hodnotu, servírujte pstruha na lôžku zo zeleniny.
Ozvláštnite ho napríklad bylinkovým maslom či slivkovou omáčkou. Hlavné je, aby bol podávaný teplý, iba tak si dokážete vychutnať jeho plnú chuť!
Zdroj: allrecipes.com, inspiredtaste.net
Ďalšie recepty s rybím mäsom