Pirohy majú pôvod v Strednej a Východnej Európe. Môžu sa pripravovať na slano, ale aj na sladko. Najčastejšie sa plnia tvarohom, mletým mäsom, kyslou kapustou, syrom alebo bryndzou.
Pirohy sú najpopulárnejšie u našich susedov v Poľsku, kde sa podávajú pirohy s vyprážanou cibuľkou. Na slovensku sú zase obľúbené tradičné bryndzové pirohy alebo pirohy na sladko s džemom a tvarohovou náplňou. Príprava pirohov vo všeobecnosti nie je zložitá, takže určite vyskúšajte aj tieto domáce pečené pirohy plnené mletým mäsom a šampiňónmi.
Recept na pečené mäsové pirohy
Vyskúšajte chutný recept na najlepšie domáce pirohy plnené mletým mäsom.
Suroviny
- 250 g mletého mäsa (morčacieho, bravčového alebo hovädzieho),
- 300 g polohrubej múky,
- prášok do pečiva (stačí polovica balenia),
- 150 g čerstvých šampiňónov,
- 80 g masla,
- 1 väčšia cibuľa,
- téglik smotany,
- žĺtok,
- korenie a soľ,
- mletá paprika.
Postup prípravy
- Do veľkej misy nasypeme polohrubú múku, pol balíčka prášku do pečiva, pridáme maslo, smotanu a osolíme.
- Zo surovín vymiesime cesto, dobre ho prepracujeme, zabalíme do potravinárskej fólie a vložíme do chladničky asi na 45 minút.
- Zatiaľ čo nám cesto bude odpočívať, olúpeme si cibuľu a nadrobno si ju nakrájame.
- Šampiňóny olúpeme a nakrájame nadrobno.
- Na panvici si rozohrejeme olej, naň položíme mleté mäso, pokrájanú cibuľu a šampiňóny. Dobre premiešame, pridáme mletú papriku, osolíme a okoreníme.
- Mäso necháme opekať do doby, kým sa nám zo zmesi nezačnú tvoriť hrudky.
- Keď je mäso hotové, môžeme sa pustiť opäť do cesta. To si vyberieme z chladničky a rukami ho dobre premiesime.
- Cesto si na pomúčenej doske vyvaľkáme na tenkú placku. Následne vykrajujeme kolieska asi s priemerom desať centimetrov.
- Na každé vzniknuté koliesko pokladáme asi jednu lyžičku mäsovej zmesi.
- Oddelíme si žĺtok od bielka a žĺtok vyšľaháme. Vyšľahaným žĺtkom potrieme vždy kraje cesta, dobre preložíme a pritlačíme. Vidličkou ešte pritlačíme okraje.
- Tvoríme plnené polkruhy, teda pirohy.
- Na plech položíme papier na pečenie a všetky pirohy naň vyskladáme.
- Pečieme v rúre asi 25 minút, kým nezozlátnu.
Po upečení pirohy vytiahneme z rúry a necháme vychladnúť. Dobrú chuť!
Ďalšie chutné recepty