Chrumkavé pečené kuracie stehná sú obľúbeným pokrmom nejedného milovníka mäsa. Jedná sa totiž o najšťavnatejšiu časť z celého kurčaťa, ktorá je navyše aj jednoduchá na prípravu.
Neviete, čo z kuracích stehien? Pripravte si doma tie najlepšie pečené kuracie stehná, po ktorých sa iba zapráši. Recept na kuracie stehná pečené v rúre nie je nijako zložitý a hravo si s ním poradí aj úplný začiatočník. Navyše sú pečené stehná obľúbeným nedeľným obedom v mnohých domácnostiach, takže sa rozhodne oplatí osvojiť si recept na ich prípravu.
Aké kuracie mäso sa hodí do rúry?
Hoci kura všeobecne radíme k suchším mäsám, málokomu napadne, že sú jeho časti vhodné na prípravu v rúre. Pripravujete to najchutnejšie pečené kura široko ďaleko, ale plánujete menší obed pre dvoch alebo skrátka nechcete kupovať celé kura?
Pripravte si:
- horné kuracie stehná,
- dolné kuracie stehná,
- kuracie krídla,
- kuracie prsia.
Ako vidíte, v rúre si môžete pripraviť všetky časti kurčaťa, ale tou najlahodnejšou sú rozhodne stehná. A práve o návod na to, ako piecť kuracie stehná, aby si na nich pochutnali všetci pri stole, sa s vami podelíme.
Recept na pečené kuracie stehná
Vyskúšajte tradičný recept na pečené kuracie stehná na masle s pekne chrumkavou kôrkou.
Suroviny
- 4 kuracie stehná,
- soľ,
- korenie,
- korenie na kuracie mäso,
- voda,
- 4 plátky masla.
Postup prípravy
- Umyte stehná pod tečúcou vodou a dosucha osušte papierovými kuchynskými utierkami.
- Suché kuracie stehná posoľte a okoreňte dôkladne zo všetkých strán. (Môžete ich okoreniť aj sladkou paprikou či špeciálnou zmesou korenia na pečené kuracie stehienka)
- Kuracie stehná opatrne naskladajte do pripraveného pekáča tak, aby boli kožou hore.
- Na každý kus položte plátok masla a podlejte pohárom vody.
- Pekáč s kuracími stehnami vložte do rúry vyhriatej na 180 °C.
- Približná doba pečenia sa pohybuje od 45 do 60 minút, odvíja sa od veľkosti stehienok.
- Po celú dobu pobytu stehien v rúre ich kontrolujte a podlievajte podľa potreby.
- Akonáhle uplynie pol hodina, prikryte pekáčik alobalom a nechajte takto dopiecť.
- Hotové pečené stehná poznáte podľa zlatistej kožičky.
S čím podávať kuracie stehná?
Pečené stehná v rúre môžete podávať takmer s čímkoľvek. Najobľúbenejšie sú samozrejme kuracie stehná s ryžou či zemiakmi. Pripraviť si k nim ale môžete aj chlieb, zemiakovú kašu, zeleninový šalát, hranolky, krokety alebo knedle.
Pečené kuracie stehná s omáčkou
Potrpíte si na lahodné omáčky, ktoré dokážu vhodne doplniť každé mäso? Kuracie stehná v rúre chutia skvele s medovo-horčicovou, medovo-cesnakovou, smotanovou, pikantnou, zeleninovou i pivnou omáčkou. Ideálnu chuť dosiahnete tak, že suroviny na omáčku vložíte do pekáča ku kurčaťu a necháte spoločne zapiecť.
Ako dlho piecť kuracie stehná v rúre?
Ak sa chystáte na prípravu kurčaťa v rúre prvýkrát a máte obavy z toho, aby ste mäso veľmi nevysušili, prípadne naopak málo opiekli, pomôže vám ľahký fígeľ. Po uplynutí odporúčanej doby pečenia stačí do stehien pichnúť napríklad ihlou na špízy. Na toto pichnutie si vyberte tú najsilnejšiu časť stehna. Vytečte iba čistá šťava? Máte hotovo. Pomôcť si môžete aj kuchynským teplomerom. Teplota by rozhodne nemala byť nižšia ako 74 °C.
Ide o vašu premiéru a chcete stravníkov potešiť klasickým receptom? Nijako ho nevylepšujte. Rovnako ako je tradičný recept na obľúbené kura na paprike dokonalý, nie je potrebné vylepšovať ani recept na tradičné kuracie stehná v rúre.
Zdroj: allrecipes.com, iowagirleats.com