Jedlé gaštany na jeseň jednoducho neodmysliteľne patria. Pečenie je jedným z najlepších spôsobov, ako si ich vychutnať. Okrem toho sú pečené gaštany aj zdrojom rôznych vitamínov a živín. Upečte si túto lahôdku doma pomocou tipov, ktoré sme si pre vás pripravili.
Čo by ste o gaštanoch mali vedieť
Ak sa chystáte pripraviť si túto jesennú tradičnú lahôdku, mali by ste vedieť, že jedlé gaštany pochádzajú zo stromu gaštanovník jedlý, nie zo známeho pagaštanu maďal, ktorý sa bežne vyskytuje v parku a na sídliskách. Okrem plodov gaštanovníka jedlého sa tiež využívajú jeho listy, ktoré sa používajú na upokojenie pri kašli. Plody sú plné živín ako sú bielkoviny, tuky, sacharidy. Ale aj vitamínov, napríklad vitamín C, vitamín B, a minerálnych látok ako je draslík a fosfor. Vďaka látke tanín majú skvelé antioxidačné účinky spomaľujúce starnutie.
TIP: Gaštany sa skvele hodia ako výzdoba do jesennej dekorácie.
Pripraviť si môžete pečené gaštany na panvici, v mikrovlnke alebo v rúre. My sa zameriame na tradičné postupy prípravy v rúre.
Recept na pečené gaštany v rúre
Prečo čakať len na stánkový predaj gaštanov? Pripravte si ich doma presne také, aké chcete. Rozhodne by ste recept na domáce pečené gaštany v rúre mali prinajmenšom vyskúšať.
Suroviny
- jedlé gaštany,
- papier na pečenie,
- soľ.
Postup prípravy
- Postup prípravy prečených gaštanov je skutočne jednoduchý. Zo všetkého najskôr gaštany očistite.
- Potom každý gaštan narežte na jednej strane do kríža. Týmto krokom zaistíte, aby sa krásne prepiekol a mal by sa ľahšie olúpať.
- Rozprestrite ich na plech vyložený papierom na pečenie a vložte do rúry.
- Pečte asi 20 minút na 170 °C.
- Akonáhle sú gaštany upečené, zľahka ich osoľte a môžete sa do nich pustiť – najlepšie sú ešte horúce.
Recept na pečené gaštany s rozmarínom
Kto rád skúša niečo nové, môže vyskúšať recept na pečené gaštany s chuťou po rozmaríne.
Suroviny
- 500 g jedlých gaštanov,
- 2 PL masla,
- 4 vetvičky rozmarínu,
- kôru z jedného citróna,
- soľ.
Postup prípravy
- Najskôr si predhrejte rúru na 200 °C.
- Gaštany očistite a každý z nich narežte nožom na jednej strane do kríža.
- Vložte ich na plech vyložený papierom na pečenie a pečte 30 minút. Počas tejto doby gaštany občas premiešajte.
- Potom pridajte maslo, rozmarín, citrónovú kôru (umytú) a soľ. Gaštany premiešajte a pečte ďalších desať minút a opäť ich zľahka počas tejto doby premiešajte.
- Nakoniec podávajte ešte horúce.
Recept na pečené gaštany v čokoláde
Skvelou delikatesou sú tiež pečené gaštany v čokoláde, ktoré môžete tiež využiť aj ako netradičné vianočné pečivo.
Suroviny
- jedlé gaštany,
- bielu a tmavú čokoládu,
- špáradlá,
- papier na pečenie.
Postup prípravy
- Gaštany najskôr zbavte nečistôt a na ich špičke ich narežte do krížika.
- Položte ich na plech vyložený papierom na pečenie a vložte do vopred predhriatej rúry.
- Pečte asi 25 minút na 170-180 stupňov. Počas doby pečenia si pripravte čokoládu.
- Tú stačí rozpustiť vo vodnom kúpeli, poprípade do nej môžete vložiť kúsok masla.
- Po upečení gaštany opatrne olúpte (ešte horúce), napichnite na špajľu alebo špáradlo a namáčajte v čokoláde. Prajeme dobrú chuť.
Recept na varené gaštany
Gaštany môžeme tiež použiť napríklad do krémovej polievky alebo do tortových krémov. K tomu sú ideálne gaštany varené vo vode.
Suroviny
- jedlé gaštany,
- voda.
Postup prípravy
- Jedlé gaštany starostlivo očistíme, umyjeme a na jednej strane ich narežeme do tvaru kríža.
- Takto nachystané ich vložíme do veľkého hrnca, zalejeme ich vodou tak, aby boli úplne ponorené.
- Akonáhle začne voda vrieť, stiahneme plameň na nižšiu a necháme asi 20-25 minút variť.
- Po uplynutí tejto doby hrniec s gaštanmi odstavíme a necháme ich vo vode ešte ďalších cca 7 minút.
- Potom sú hotové a môžeme ich ešte za tepla olúpať.
Tiež si nedokážete jeseň bez pečených gaštanov predstaviť? A aký je váš zaručený a obľúbený recept?
Zdroj: bezhladenie.sk, apetitonline.sk
Ďalšie obľúbené jesenné recepty