Z bravčového mäsa urobíte nespočet jedál, ktoré potešia celú vašu rodinu. Pre inšpiráciu prinášame tri rýchle recepty z bravčového karé, ktoré môžete vyskúšať na víkendový obed.
Prinášame vám top recepty z bravčového karé. Pod označením karé, hovorovo aj pečienka, sa rozumie podlhovastý kus mäsa, ktoré sa nachádza v oblasti bedrovej chrbtice zvieraťa. Obvykle sa traduje, že ide o suchšie mäso, ktoré je umenie upiecť tak, aby bolo šťavnaté. Ak narazíte na chudé kúsky, môžete si gratulovať.
Recept na tradičné bravčové karé na šťave
Urobte si klasický recept na bravčové plátky na štave. Ide o jednoduchý recept.
Suroviny (na 3 porcie)
- 0,5 kg bravčového karé,
- ½ jablka,
- masť podľa potreby,
- 1 cibule,
- soľ,
- mleté korenie,
- drvená rasca,
- cesnak podľa chuti.
Postup prípravy
- Bravčové karé je najlepšie naložiť deň dopredu. Poriadne umyte a osušte. Piecť ho budete vcelku, preto osoľte, ľahko okoreňte. Cesnak podľa chuti prelisujte a potrite ním mäso. Dajte do nádoby alebo zabaľte do potravinovej fólie a dajte do chladničky, najlepšie cez noc odpočívať.
- Druhý deň olúpte cibuľu, ktorú nakrájate na plátky, podobne ako jablká. Pre pečenie zvoľte väčší pekáč, kde rozpustite masť, na ktorej speňte hrsť celej rasce. Vytiahnite bravčové karé z chladničky, dajte do pekáča, prikryte a dajte piecť do rúry na stredný stupeň.
- Bravčové káre v rúre pečte necelú hodinku zakrytú – najlepšie pokrievkou alebo druhým pekáčom Potom odkryte a nechajte zružovieť po oboch stranách, mäso v pravidelných intervaloch otáčajte. Pokiaľ je to potrebné, pridajte trochu vody, vývar alebo napríklad mäso či iné alternatívy. Ak chcete mäso bez výpeku, môžete tento krok vynechať.
Takto pripravené bravčové karé na prírodno môžete podávať napríklad s voľským okom a ako prílohu zvoliť zemiaky či ryža.
Recept na bravčové karé na hubách
Využite huby a pripravte si chutný recept na bravčové karé na hubovej omáčke.
Suroviny (na 3 porcie)
- 0,5 kg bravčového karé,
- 50 ml vody,
- 2 kusy červené papriky,
- 1 stredná cibuľa,
- ½ až 1 polievkové lyžice Solamylu,
- 2 až 3 polievkové lyžice smotany na šľahanie,
- Soľ, mleté korenie, mletá sladká paprika,
- ½ pohára húb v sladkokyslom náleve,
- 250 ml mäsového vývaru.
Postup prípravy
- Mäso očistite, odblaňte a pridajte soľ spolu s mletým čiernym korením. Cibuľu nakrájajte na drobné prúžky. Mäso položte do pekáča, pridajte cibuľu a trochu vody.
- Pečte zhruba 45 minút na 200 ºC. Pridajte vývar a pečte ešte ďalšiu polhodinu, kedy občas mäso podlejte.
- Očistite červené papriky a nakrájajte na rezančeky. Huby zlejte z nálevu a nakrájajte na menšie kúsky. Pridajte k mäsu papriku, huby a duste necelú polhodinku.
- Z výpeku vytvoríte omáčku – výpek prelejte do hrnca. Z vody a Solamylu vytvorte zahusťovaciu zmes, ktorú pridáte do hrnca spolu so smotanou. Premiešajte, nechajte prevariť. Ochutnajte a prípadne dochuťte mletým čiernym korením alebo soľou.
Bravčové karé na smotane s hubami si zamilujete!
Odporúčame tiež: Pečené bravčové koleno s chrumkavou kôrkou
Recept na pečené bravčové mäso na pive
Vyskúšajte bravčové mäso pečené v rúre na pive. Skvelá pochúťka.
Suroviny (na 4 porcie)
- 1 kus (cca 1 kg) bravčové pliecko,
- 0,5 litra piva (podľa vlastného výberu a chuti),
- 1 – 2 cibule,
- 1 bobkový list,
- 1 klinček,
- 4 guličky čierneho korenia,
- soľ, mleté korenie,
- dijonská horčica,
- broskyňový džem.
Postup prípravy
- Mäso očistite a dajte do hrnca spolu s pivom a korením. Dajte na platňu a varte približne pol hodinu. Potom dajte bokom vychladnúť. Mäso vytiahnite, odstráňte prebytočný tuk a narežte tak, aby vznikla mriežka. Pozor, nerozkrojte ho. Do pekáča dajte olej alebo masť, pridajte cibuľu a mäso.
- Zakryte a pečte 40 minút na 160 ºC.
- Džem, dijonskú horčicu a výpek rozmixujte dohladka. Vznikne vám zmes na potieranie, ktorú naneste starostlivo na celé mäso. Pečte ďalších 20 minút, znova potrite zmesou a dajte piecť ďalších dvadsať minút. Priebežne kontrolujte, či sa šťava alebo mäso nepáli.
Medzi ďalšie obľúbené recepty z bravčového mäsa patrí napríklad bravčové karé s lečom, plnené praženicou, bravčové karé na horčici, na spôsob roštenky či v marináde.
Ďalšie recepty na jedlá z bravčového mäsa