Zdražuje sa úplne všetko, ale ten, kto má nakŕmiť z rovnakého platu celú rodinu, to spozná vo svojej peňaženke najciteľnejšie. Ešteže existujú lacné jedlá, ako napríklad pastierske placky, ktoré sú zároveň chutné a zavďačia sa všetkým.
Suroviny, z ktorých vykúzlite veľa za málo peňazí
Pokiaľ chcete ušetriť na jedle, musíte sa naučiť najmä využívať všetky potraviny, a to bezo zvyšku. Pokiaľ vám zostane chlieb, dá sa osmažiť obalený vo vajíčku, ale tiež sa dá nakrájať na kocky a opiecť spoločne so šunkou a zeleninou. Áno aj tak zdanlivo obyčajné jedlá, chutia skvele.
Varte tiež z potravín, ktoré sú lacné a pritom nadobudnú objem tak, že vám ešte po večeri určite niečo zostane. Naučte sa variť strukoviny, ale tiež využívajte ovsené vločky alebo krúpy. A keď máte chuť na mäso, môžete si pripraviť to sójové. Stávkou na istotu sú aj zemiaky, ktoré môžete zapekať a pripravovať na všetky spôsoby, rovnako tak ako recepty na cestoviny alebo ryžu.
Vyskúšať ale môžete aj recept našich predkov – pastierske plnené zemiakové placky. V skorších dobách si totiž ľudia museli všetko pripravovať sami a mnohokrát okrem múky a toho, čo si vypestovali, nemali nič. Napriek tomu sa dobre najedli a boli plní sily. Skúste to tiež.
Recept na pastierske placky
Recept na pastierske placky plnené zemiakovou zmesou je jednoduchý a zvládnete ho rýchlo aj u vás doma. Okrem toho vám na prípravu postačí minimum surovín.
Suroviny
- 500 g hladkej múky,
- 400 g zemiakov,
- 1 väčšia cibuľa,
- 300 ml vody,
- soľ,
- olej,
- nasekaná petržlenová vňať.
Postup prípravy
- Hladkú múku si najskôr preosejeme do misy, pridáme vodu a štipku soli. Spracujeme cesto, ktoré by malo byť hladké a nemalo by sa lepiť.
- Cesto prikryjeme bavlnenou utierkou a necháme v kľude.
- Zemiaky si olúpeme a uvaríme, potom pokrájame na maličké kocky a osolíme. K zemiakom potom pridáme posekanú petržlenovú vňať a nadrobno nakrájanú cibuľu.
- Hotové cesto si rozdelíme na viac častí, potom rozvaľkáme a tvoríme placky, ktoré uprostred naplníme zemiakovou zmesou, nakoniec kraje cesta prikryjeme.
- Takto plnené placky so zemiakovou zmesou potom vyprážame na rozpálenom oleji dozlatista z oboch strán.
Tip: Zemiakové placky môžete naplniť aj mäsom alebo k zemiakom pridať kúsok údeniny.
Zdroj: bestrecipes.com
Tipy na ďalšie recepty