Kombinácii šľahačky, čokolády a orechov odolá len málokto. Naučte sa piecť perfektné parížske rožky presne tak, ako to robia naše babičky a mamičky. Ich chuť je nezabudnuteľná.
Parížske orechové rožky milujeme jednoducho všetci, avšak k ich príprave sa hrnie len málokto. Hoci príprava týchto rožkov vyzerá zložito, v skutočnosti sa jedná o veľmi jednoduchý recept na vianočný koláč, ktorý by bolo škoda neskúsiť.
Recept na parížske rožky
Kto sa teší na vianočné pečivo, nech zdvihne ruku. A čo tak si také orechové parížske rožky krok za krokom pripraviť doma? Recept na najjednoduchšie a zároveň najlepšie parížske rožky máte priamo tu.
Suroviny
Na cesto
- 300 g cukru múčka
- 250 g mletých vlašských orechov
- 4 bielky
- 100 g čokolády na varenie
Na krém
- 200 g cukru múčka
- 100 ml mlieka
- 250 g masla
- 3 PL holandského kakaa
Na polevu
- 100 g čokolády na varenie
- 50 g masla
Postup prípravy
- Než sa pustíte do práce, predhrejte si rúru na 150 stupňov.
- Pripravte si tiež plechy, vyložte ich papierom na pečenie alebo vymažte tukom.
- Pripravte si vodný kúpeľ – do hrnca nalejte vodu a postavte na sporák – voda nesmie variť, iba prebublávať.
- Do misy dajte bielky a práškový cukor – miešajte, kým sa cukor úplne nerozpustí a následne vyšľahajte na naozaj tuhý sneh.
- Akonáhle je sneh hotový, nechajte chvíľu oddýchnuť a vychladnúť, následne doň veľmi opatrne vmiešajte mleté orechy.
- Vzniknuté cesto vložte do zdobiaceho vrecka a na plech tvorte tvary rožkov – tí menej šikovní môžu nechať rožky rovné, prípadne využiť formu na pažíške rožky.
- Rožky vložte do rúry a pečte asi 20 minút – záleží na type vašej rúry.
- Medzitým si pripravte krém – cukor, kakao a mlieko vložte do misy a nad parou tieto suroviny zmiešajte – nechajte vychladnúť.
- Do zmesi postupne zašľahávajte zmäknuté maslo (maslo musí mať izbovú teplotu).
- Hotový krém na parížske rožky vložte na pár minút do chladničky, aby sa s ním dobre pracovalo.
- Krémom naplňte zdobiace vrecko a nastriekajte na upečené a vychladnuté rožky.
- Rožky nechajte stuhnúť v chladničke, potom ich ozdobte čokoládovou polevou – rozpustené maslo a čokoláda.
- Skladujte v chlade a suchu.
Odporúčame: Recept na linecké koláčiky
Kedy piecť parížske rožky?
Do pečenia sa môžete pustiť pokojne už dva týždne pred ich konzumáciou.
Kedy plniť parížske rožky?
Vzhľadom k tomu, že sa jedná o vianočné pečivo plnené krémom, plňte ho ideálne deň pred konzumáciou (bežne sa plní aj dva, tri dni pred).
Kde ich uchovávať?
Výborné parížske rožky uchovávajte v chladničke, v uzavretej miske, tým predĺžite ich životnosť, avšak vzhľadom na svoju famóznu chuť príliš nepredpokladajte, že by vám v chladničke zostali.
Zdroj: simplyrecipes.com, tasteofhome.com
Recepty na ďalšie vianočné pečivo