Parfait je francúzsky dezert, ktorý má nezameniteľnú chuť vanilky. Je jemný a rozplýva sa na jazyku. Vyskúšajte recept na vanilkový dezert, ktorý si bezpodmienečne zamilujete.
Chcete pre svojich hostí pripraviť niečo neobvyklé, a pritom také ľahké? Vyskúšajte recept na francúzsky dezert – vanilkové parfait je lahodné, univerzálne a tak chutné!
Po výbornom obede si doprajte lahodný dezert v podobe vanilkového parfaitu. Tento dezert má korene vo Francúzsku, kde sa pripravuje už od roku 1894. Hoci názov znie honosne a zložito, príprava parfait nie je vôbec náročná, ba naopak, prekvapí vás svojou jednoduchosťou.
Čo je parfait
Pod pojmom parfait (vyslovuje sa „parfé“) si môžeme predstaviť doslova chladený či mrazený krém, ktorého základom je smotana. Ide teda o akýsi sorbet, ktorý sa vo väčšine prípadov pripravuje na sladko, avšak výnimkou nie je ani slaný parfait.
Druhy parfait
Ako sme už spomínali v predchádzajúcom bode, môžete si pripraviť ako sladkú verziu parfaitu, tak aj tú slanú. V slanej verzii sa väčšinou pripravuje husia pečeň, stretnúť sa môžete aj s parfaitom z rýb, zemiakov alebo syra. Čo sa týka sladkej verzie, fantázii sa medze nekladú, môžete do nej pridať takmer čokoľvek – od ovocia, cez čokoládu, až po orechy či granolu.
V čom sa parfait podáva
Rovnako ako samotný názov, tak aj podávanie parfaitu má svoje kúzlo. Parfait môžete podávať v pohári alebo sklenenej dóze (niekto dáva prednosť baňatým pohárom na víno, iný zase obľubuje uzatvárateľné sklenené dózy), dokonca sa na jeho prípravu používajú aj formy, ako je napríklad srnčí chrbát a tomu podobné.
Recept na vanilkový parfait
Vanilkový parfait je ideálnym dezertom pre letné horúce dni, kedy osvieži a prekvapí svojou jemnou chuťou a konzistenciou. Recept je veľmi rýchly a jednoduchý, môžete ho podávať ako s ovocnou omáčkou, tak s čokoládou či orechmi.
Suroviny
- 6 žĺtkov,
- 350 ml smotany na šľahanie,
- 250 ml mlieka,
- 1 vanilkový struk,
- 200 g cukru krupica.
Postup prípravy
- Vajcia vyšľahajte s cukrom do peny – dajte si skutočne záležať a šľahajte aspoň 8 minút.
- Mlieko nalejte do hrnca, pridajte semienka z vanilkového struku a priveďte do varu.
- Akonáhle mlieko začne vrieť, pridajte ho do žĺtkovej peny, premiešajte a ešte minútu varte.
- Potom celú zmes rozšľahajte elektrickým šľahačom – to pomôže k rýchlejšiemu chladnutiu.
- Akonáhle je zmes úplne studená, vložte ju na hodinu do chladničky.
- Medzitým si pripravte formu, ideálne srnčí chrbát, tú vložte do chladničky tiež.
- V mise si vyšľahajte smotanu – smotana musí byť chladená, aby sa krásne vyšľahala.
- Zmes z chladničky aj smotanu spojte dohromady, používajte stierku, pomaly a opatrne všetko spojte dohromady.
- Zmes nalejte do formy a nechajte aspoň 3 hodiny stuhnúť v chladničke.
Tip: Aby ste mohli parfait dobre vyklopiť, vyložte formu strečovou fóliou.
Parfait môžete tiež ozvláštniť ovocím, vynikajúci je jahodový parfait alebo parfait s gréckym jogurtom, parfait s čučoriedkami, mangom, malinami alebo dokonca orechový parfait či zdravé parfait v podobe parfait s granolou.
Zdroj: foodnetwork.com, nytimes.com
Recepty na ďalšie dezerty