Paradajková polievka má mnoho obmien a chutí skvele s opečeným toustom aj smotanou. Pripravte si výbornú paradajkovú polievku z pretlaku a pochutnajte si na jej výraznej chuti.
Uvarte si doma babičkinu paradajkovú polievku z pretlaku raz dva a ozvláštnite ju opečeným toustom so zapečeným syrom a smotanou, bazalkou či množstvom iných variácií. Tak vdýchnete klasickej paradajkovej polievke moderný nádych a pochutnáte si na nej s celou rodinou.
Recept na paradajkovú polievku z pretlaku
Obľúbená rýchla paradajková polievka z pretlaku, ktorú pripravíte za pol hodinky.
Suroviny
- 140 g paradajkový pretlak
- olivový olej
- ¾ litra horúcej vody alebo zeleninového vývaru
- maslo
- cibuľa
- nové korenie
- korenie
- soľ
- cukor
Postup prípravy
- Najprv si cibuľu nakrájajte na väčšie kusy a následne do hrnca nalejte lyžicu olivového oleja a pridajte lyžicu masla. Akonáhle sa zmes oleja a masla zahreje, pridajte nakrájanú cibuľu a smažte ju, kým nebude hotová.
- Akonáhle bude mať cibuľka lesklý nádych, pridajte do hrnca plechovku pretlaku. Dôkladne miešajte aspoň 30 sekúnd, pokiaľ sa zmes dokonale nespojí. Následne ju zalejte horúcou vodou, poprípade vývarom pridajte pár guličiek nového korenia.
- Zmes priveďte do varu a nechajte povariť po dobu 30 minút.
- Akonáhle ubehne pol hodiny, zložte hrniec zo sporáka a polievku buď sceďte pomocou sitka, alebo použite mixér. Výsledkom oboch postupov bude dokonale krémová polievka.
- Nezabudnite do polievky pridať korenie, soľ a lyžičku cukru. Polievku ochutnajte a poprípade ešte dochuťte.
Tip navyše: Polievka z paradajkového pretlaku je klasikou, avšak môžete pripraviť aj polievku z paradajkovej šťavy, krájaných paradajok v plechovke či vyskúšať recept z paradajok čerstvých. Záleží iba na tom, koľko času chcete nad prípravou polievky stráviť. Ak chcete vyskúšať novinku, urobte si paradajkovú polievku s ryžou. Recept nájdete TU.
Ako vylepšiť paradajkovú polievku z pretlaku?
- O niečo špeciálnejšia bude paradajková polievka pre deti z pretlaku, keď do nej zamiešate cestoviny, ryžu alebo vločky. Pokiaľ deti milujú syr, pripravte im k polievke aj sendvičový chlieb zapečený so syrom. Poprípade môžete syr nastrúhať priamo do polievky.
- Polievka z paradajkového pretlaku sa môže servírovať s vetvičkami čerstvej bazalky, lyžicou smotany, pár kvapkami olivového oleja a balzamikového octu. Priblížite sa tým originálnej talianskej paradajkovej polievke, ktorá je podávaná s bazalkovým pestom. Výborná je tiež s parmezánom (či s mozzarellou) a kúskami opečeného chleba.
Tip na servírovanie: Ak túžite po zvýšení svojho denného príjmu zeleniny, podávajte polievku s grilovanou zeleninou, ideálne s grilovanými paprikami, cuketami a baklažánmi. Nezabudnite ich pokvapkať olivovým olejom.
Zdroje: foodandwine.com, cookieandkate.com, natashaskitchen.com
Ďalšie recepty na lahodné krémové polievky