Paradajková polievka nás dokáže vrátiť do detstva. Pripravte si ju v pohodlí svojho domova a užite si jej jemnú sladkú chuť, ktorá vo vás vyvolá príjemné spomienky. Prinášame vám chutný recept na paradajkovú polievku z čerstvých paradajok.
Všimli ste si to, že paradajková polievka nechutí nikdy rovnako? Aj keby ste sa riadili podľa receptu krok za krokom, vždy bude babičkina paradajková polievka chutiť inak ako tá vaša. Pri príprave polievky z paradajok a jej výslednej chuti hrá obrovskú úlohu to, či ju pripravíte z čerstvých paradajok, pretlaku alebo paradajkovej zmesi.
Recept na polievku čerstvých paradajok
Nasledujúci recept na paradajkovú polievku z čerstvých paradajok je naozaj jednoduchý a skladá sa z minima ingrediencií. Aj napriek tomu je ale výsledná chuť polievky bohatá, štruktúra dokonale krémová a príprava neuveriteľne jednoduchá.
Suroviny
- maslo,
- 1 cibuľa,
- 2 kg čerstvých paradajok,
- soľ,
- korenie,
- 1,5 litra horúcej vody alebo zeleninového vývaru.
Postup prípravy
- Čerstvé paradajky olúpte a nakrájajte na väčšie kúsky. Aby vám šla šupka z čerstvých paradajok ľahšie olúpať, zalejte ich horúcou vodou.
- Na podobne veľké kúsky nakrájajte aj cibuľu.
- Do hrnca vložte 4 lyžice masla a na strednom plameni ho nechajte rozpustiť. Pridajte cibuľu, paradajky, štipku soli a zalejte horúcou vodou z kanvice alebo zeleninovým vývarom.
- Varte za občasného miešania po dobu 40 minút.
- Po uvarení ochutnajte a poprípade dosoľte.
- S pomocou kuchynského mixéra polievku mixujte dohladka. Pokiaľ sa vám zdá výsledná konzistencia príliš hustá, môžete ju zjemniť pomocou smotany na varenie. Vyvarujte sa použitia vody, pretože tá by vám negatívne ovplyvnila chuť polievky.
Krémovú paradajkovú polievku podávajte samotnú, s opečeným toustom, krutónmi či čerstvým pečivom.
Tipy, ako vylepšiť paradajkovú polievku
Aby ste vytvorili naozaj dokonalú polievku, uvarte ju z čerstvých paradajok, ktorá krásne vonia už pri nákupe. Pokiaľ je to možné, použite paradajky z vlastnej záhrady alebo farmárskych trhov. Vďaka tomu totiž urobíte tú najlepšiu rajčinovú polievku z čerstvých rajčín s výraznou vôňou.
Netradičnú chuť paradajkovej polievke prepožičia aj olej. Vymeňte maslo za kokosový či olivový olej a pochutnajte si na osviežujúcej chuti. Spojenie kokosového oleja a čerstvých paradajok je naozaj unikátne a výsledné chuti okamžite prepadnete. Olivový olej je v spojení s paradajkami tradičnejší a menej neobvyklý, ale stále perfektnou kombináciou.
Pridajte do polievky ďalšie suroviny
Do paradajkovej polievky môžete pridať najrôznejšie prísady. Medzi obľúbené varianty patria:
- paradajková polievka s cestovinami,
- paradajková polievka s haluškami,
- paradajková polievka s rozpusteným syrom,
- paradajková polievka s kapustou a mäsom.
Ak si neviete rady s výberom vhodných cestovín do polievky, stavte na drobné mušličky. Pokiaľ ju pripravujete pre deti, mušličky nahraďte drobnými cestovinami v tvare zvieratiek, poprípade písmenkami. Čo sa týka ostatných surovín, môžete do polievky pridať aj papriku, cesnak či vetvičku rozmarínu.
Odporúčame: Paradajková polievka s ryžou
Druhy paradajkovej polievky
Rovnako ako väčšina receptov na polievky, tak aj paradajková polievka má niekoľko obmien, ktoré si môžeme pripraviť. Ak si chceme recept čo najviac zjednodušiť, vyskúšať môžeme paradajkovú polievku z pretlaku. Rýchlou voľbou je aj rajčinová polievka z paradajkovej šťavy. Obe varianty môžete vyskúšať a porovnať s polievkou z čerstvých paradajok. Uvidíme, ktorá vám doma bude chutiť najviac.
Paradajková polievka je zdravá a dokáže v nás vyvolať príjemné spomienky na detstvo. Kto by ju totiž nemiloval? Vyskúšajte polievku z paradajok na všetky možné spôsoby a nebojte sa poznávať nové spojenie chutí. Uvidíte, ktorý z variantov vám sadne najlepšie. Dobrú chuť!
Zdroj: spendwithpennies.com, inspiredtaste.net
Ďalšie recepty na polievky