Pripravte si tie najlepšie palacinky! Tajomstvo úspechu spočíva v troch krokoch, a to v príprave cesta na palacinky, smažení a dokončovacích úpravách. Na čo si dať pri príprave pozor? Pozrite sa na to spolu s nami krok po kroku.
Na čo si dať pri príprave palaciniek pozor
- Cesto na palacinky nesmie byť veľmi husté, pretože by sa pekne nerozlievalo po panvici, ale ani veľmi riedke, pretože by sa trhalo.
- Teplota panvice nesmie byť veľmi vysoká, pretože by sa cesto rýchlo pálilo, ale ani nedostatočná, pretože by sa nám trhalo.
- Dôležitý je aj výber panvice na palacinky. Najtenšie a zároveň najlepšie palacinky sú z liatinovej alebo nerezovej panvice. Na oboch je ale potrebné rozlievať palacinky v skutočne tenkej vrstve. Obe sa časom krásne „vypečú“ a ich schopnosť robiť dokonalé palacinky bude čoraz väčšia. U teflónových panvíc je to naopak. Panvicu vždy najskôr mierne zahrejeme „na sucho“ a až po chvíľke pridáme pár kvapiek omastku, ktorý ju pripraví na smaženie.
Základné cesto na palacinky
Recept na cesto sa skladá iba zo 4 surovín. Mlieko zodpovedá za konzistenciu cesta, takže ak máte cesto hustejšie, pridajte trošku mlieka. Múka drží celú hmotu pohromade, ak chcete mať palacinky tenké, robte ich z hladkej múky. Vajcia zase fungujú ako spojivo medzi mliekom a múkou, no a soľ je dochucovadlo presne podľa príslovia „soľ na zlato“. Bez štipky soli bude cestu niečo chýbať.
Suroviny (8-10 palaciniek)
- 125 g hladkej múky,
- 2 vajcia,
- 300 ml mlieka,
- štipku soli,
- a na smaženie masť.
Pozn. Ak sa vám masť zdá divná, vyskúšajte a uvidíte sami. Sadlo sa neprepáli takmer nikdy a nedovolí vašim palacinkám, aby sa pripiekli. Ak si stojíte za svojim, pokojne použite olej.
Postup prípravy
- Múku preosejte cez sitko do misy a pridajte k nej soľ.
- Vajcia rozmiešajte v mlieku a za stáleho šľahania metličkou, zmiešajte s múkou a soľou.
- Šľahajte tak dlho, kým cesto nebude hladučké a husté asi ako smotana. V prípade, že sa nám zdá cesto veľmi husté, pridáme trošku mlieka, ak je málo husté, pridáme múku a znova dohladka vymiešame.
- Misu zakryte a nechajte minimálne pol hodiny v chladničke odstáť, ale pokojne aj pol dňa.
- Teraz prichádza na rad smaženie. Suchú panvicu dáme na platničku, ktorú nastavíme na polovičný výkon. Akonáhle rukou kúsok nad panvičkou ucítite sálať teplo, dajte do panvice polovicu malej lyžičky masti a nechajte rozohriať.
- Cesto ešte naposledy premiešajte a potom vezmite malú naberačku a pomaly, krúživým pohybom vlejte doprostred panvice. Okamžite uchopte panvicu, zdvihnite ju nad zdroj tepla a nakláňajte s ňou tak, aby sa z cesta vytvorila tenká súvislá vrstva po celom dne panvice.
- Akonáhle bude cesto na panvici zvrchu zaschnuté a bublinky popraskajú, je pravý čas na otočenie palacinky.
- Vhodným plochým nástrojom ju podoberte a otočte. Z tejto strany sa pečie len chvíľočku, než začnú pľuzgieriky zlatnúť.
- Pokiaľ sa prvá palacinka nepodarila, robíte to správne. Vezmite papierovú utierku, vytrite s ňou dno panvice, pridajte trošku masti a rovnakým spôsobom, ako tú prvú, urobte všetky ostatné.
Sladké palacinky
Upečené palacinky dávajte na seba a udržujte v teple, napr. v rúre vyhriatej na 65 stupňov. Zostáva vám už len posledná vec, jednu po druhej naplniť niečím, čo máte radi a klasicky zamotať alebo modernejšie preložiť do trojuholníka.
Sladkou náplňou palaciniek môže byť klasický džem alebo čerstvé ovocie v kombinácii so šľahačkou, ale fantázii sa medze nekladú, takže môžeme potrieť napríklad aj Nutellou, lekvárom, osladeným tvarohom zmiešaným s troškou smotany, sladeným v mlieku zvareným mletým makom, orechovou náplňou, na masle restovanými, sladenými strúhanými jablkami s hrozienkami. Skrátka čímkoľvek, čo máte radi. Zhora trošku pocukrujte, aby vyzerali pekne a nechajte si chutiť.
Slané palacinky
Existuje aj slaná varianta palaciniek, kedy všetko prebieha rovnako, príprava cesta i smaženie, líšia sa iba náplňou. Aj slaných variantov si môžeme vyrobiť mnoho, podľa toho, čo vám chutí. Medzi obľúbenými sú palacinky na slano so šunkou a syrom alebo špenátové palacinky. Ďalej môže byť kombinácia špenát, šampiňóny, čedar či vyprážané vajcia so šampiňónmi a zelenou petržlenovou vňaťou. Pre tých, ktorí uprednostňujú mäso, ú tu aj slané palacinky s kuracími kúskami, doplnené rukolou a balkánskym syrom. Do cesta na slané palacinky je možné pridať zelené bylinky.
Zdroj: allrecipes.com, thefullhelping.com, thekitchn.com