Ostrokyslá polievka je preslávená po celom svete. Objavila sa už na vašom jedálničku? Inšpirujte sa receptom a pripravte si ju v kľude doma. Výborná je aj pikantná polievka s chilli.
Pekinská pikantná polievka
Pekinská polievka (ozn. aj čínska ostrokyslá polievka) je vyhľadávaná najmä pre svoju ostrosť, doplnenú o vyváženú sladkokyslú chuť. V závislosti na tom, ako veľmi máte radi ostré jedlá, si polievku môžete upraviť podľa svojej ľubovôle. Ideálnym dochucovadlom sú čerstvé chilli papričky a ich semienka, ktoré len rozdrvíte v mažiari a pridáte do polievky.
Základ ostrokyslej polievky
Ostokyslá polievka je typická pre svoju želatínovú konzistenciu, ktorá nemusí byť hneď niekomu príjemná. Avšak akonáhle ochutnáte, polievku si priam zamilujete. Čo by v polievke rozhodne nemalo chýbať, sú ázijské tmavé huby (Judášove ucho alebo Shitake), vajíčko, mäso podľa svojho výberu a aj tofu. Bez týchto ingrediencií sa vážne nezaobídete.
Recept na ostrokyslú polievku
Milujete zahraničnú kuchyňu? Vyskúšajte recept na čínsku ostrokyslú polievku s kuracím mäsom.
Suroviny
- 1 kuracie prso,
- 2 sušené huby Judášovo ucho (shitake),
- 50 g bambusových výhonkov,
- 60 g tofu,
- 1 l zeleninového vývaru,
- 2 vajcia,
- 2 polievkové lyžice kvalitné sójové omáčky,
- 1 kávová lyžička zemiakového škrobu,
- 1 kávová lyžička ryžového octu,
- soľ, korenie, sezamové semienka a chilli na dochutenie.
Postup prípravy
- Zo všetkého najskôr si očistite mäso, zbavte ho všetkých blán.
- Mäso vložte do hrnca, zalejte vývarom (môžete použiť vývar zeleninový, kurací alebo obyčajnú vodu) a varte asi 20 minút.
- Ak sú huby vo veľkých kusoch, nalámte ich na menšie, zalejte teplou vodou a nechajte ich štvrť hodiny, aby sa namočili.
- Ďalej sa vrhnite na prípravu ďalších surovín. Tofu nakrájajte na malé kocky. Bambusové výhonky prekrojte, aby neboli veľmi dlhé – bambusové výhonky nájdete v každej vietnamskej večierke v plechovke.
- Mäso vytiahnite, nakrájajte na malé kúsky a vráťte späť do vývaru. K mäsu tiež pridajte namočené huby, prekrojené bambusové výhonky a tofu na kocky. Všetko priveďte do varu.
- Následne do polievky pridajte sójovú omáčku, soľ, korenie a sezamové semienka. Ak máte radi pikantné chute, nezabudnite na chilli.
- V studenej vode rozmiešajte zemiakový škrob – dajte si skutočne záležať, aby ste v polievke nelovili kúsky škrobu. Vlejte do polievky a poriadne rozmiešajte – polievka zhustne.
- Vajcia si dôkladne rozšľahajte a vlejte do polievky.
- Polievku dochuťte octom podľa svojej chuti.
Ako sme už spomínali vyššie, pekinská ostrokokyslá polievka prešla množstvom zmien. Môžete si pripraviť aj vegánsku verziu, kedy klasický kurací vývar nahradíte zeleninovým, mäso aj vajíčko v polievke vynecháte. Záleží naozaj iba na vašej chuti a preferenciách.
Ďalšie tipy na ázijské polievky
Okrem tejto polievky, ázijská kuchyňa ponúka aj iné delikatesy, ako je napríklad indonézska polievka soto ayam, pre ktorú je typický cesnak, zázvor, kuracie vývar a ryžové rezance. Vyskúšať môžete aj čínsku polievku s wonton taštičkami, ktoré sú plnené zeleninovo mäsovou zmesou.
Vietnamci nedajú dopustiť na svoju Pho Bo polievku, ktorej konzumácia sa bez paličiek nezaobíde. Japonci si pochutnávajú aj na nemenej známej polievke Ramen. Aj tie má svoje pravidlá, preto by v nej nemali chýbať pšeničné rezance, sójová omáčka alebo pasta miso, riasy nori a mäsový vývar.
Odporúčame: Miso polievka
A aká je tá vaša obľúbená? Prepadli ste chuti ázijských jedál alebo sa im vyhýbate a dávate prednosť kuchyni, ktorá nemá k tej našej ďaleko?
Zdroj: thewoksoflife.com, emperorspecialtyfoods.com
Ďalšie recepty na polievky