ReceptyTipy do kuchyne

Oregano – do akého jedla ho využiť a aké má účinky?

Oregano – do akého jedla ho využiť a aké má účinky?

Oregano je obľúbenou bylinkou na dochucovanie jedál najmä v stredomorskej kuchyni. Viete však, aké má pozitívne účinky a do akých jedál sa najviac hodí?

Čo je oregano?

Oregano (lat. Origanum vulgare) čiže pamajorán obyčajný je aromatická bylinka s miernou gáforovou chuťou. Pochádza zo slnečného Stredozemia, kde sa jej darí v teplom podnebí. Rastlina oregano má červenkasté kvety, ktoré môžete vidieť od júna do septembra. Slnečné stanovište pri pestovaní oregana mu dodáva silnejšiu chuť a arómu.

Účinky oregana na zdravie

Pamajorán je nielen bylinka s príjemnou arómou, ale navyše má aj mnoho blahodarných účinkov na ľudské zdravie:

  • posilňuje imunitu,
  • upokojuje myseľ,
  • skvele pri kašli,
  • má dezinfekčné účinky.

Ženám pomáha upraviť pravidelnosť menštruačného cyklu a tiež zmierňuje bolesť pri menštruácii.

Oreganový olej

Hoci sa dá používať aj oregano čerstvé, jeho chuť je v porovnaní so sušeným variantom menej výrazná. Skvelé využitie má čerstvá bylinka na výrobu oleja.

Ako vyrobiť olej z oregana?

  1. Čerstvé vetvičky oregana naložíte do za studena lisovaného oleja, najlepší je panenský olivový olej.
  2. Nádobu s olejom a vetvičkami vložte do hrnca s vodou.
  3. Priveďte do varu a okamžite zložte z plameňa.
  4. Nechajte ešte štvrť hodiny v horúcom kúpeli, a potom vyberte a nechajte aspoň dva týždne lúhovať na slnečnom mieste.
oregano olej
Zdroj foto: Madeleine Steinbach / Shutterstock.com

Oregano olej nezabúdajte každý deň pretrepávať. Po 14 dňoch zlejte, a následne hotový olej uchovávajte v chladničke. Skvele sa hodí do šalátov, ale aj po lyžičkách na posilnenie imunity.

Kde využiť oregano?

Pokiaľ chcete vašim pokrmom dodať príjemnú arómu a chuť, používajte sušené oregano. Výborne chutí oregano korenie v stredomorských pokrmoch.

Vyskúšajte ho spoločne s bazalkou pridať na pizzu, použite ho do zmesi korenia na grilovanú zeleninu, posypte ním čerstvý zeleninový šalát a nešetrite s ním ani do mäsa a paradajkových omáčok. A samozrejme sa hodí aj k cestovinám.

Pokiaľ sa vo vašom jedálničku oregano ešte nevyskytuje, určite je načase to zmeniť. Je zdravé, príjemne vonia a skvele chutí.


Ďalšie bylinky a ich účinky