Orechová bábovka je veľmi jednoduchá a rýchla na prípravu. Vyskúšajte vláčnu orechovú bábovku na 6 spôsobov – napríklad s jablkami, tvarohom alebo čokoládou.
Už za čias našich babičiek patrila bábovka medzi najobľúbenejšie múčniky vôbec. A nie je sa čomu diviť, jej príprava je veľmi jednoduchá. Aké orechy do orechovej bábovky použiť? Najlepšia orechová bábovka je tá, ktorá je pečená s láskou. Je už len na vás, akým orieškom dáte prednosť, či viac holdujete vlašským alebo napríklad lieskovým. V recepte ich stačí iba obmeniť, kedy raz na vašom stole môže stáť bábovka s vlašskými orechmi alebo napríklad olejová orechová bábovka z arašidov.
Hrnčeková orechová bábovka
Tradičná orechová bábovka, to je jednoducho klasika. S týmto postupom sa vám bábovka určite podarí, a navyše ju budete mať hotovú naozaj za chvíľočku. Recept na výbornú orechovú bábovku môžete vyskúšať napríklad vtedy, keď sa objaví nečakaná návšteva alebo vás prepadne chuť na sladké raňajky.
Suroviny:
- Necelý hrnček kryštálového cukru,
- pol hrnčeka oleja,
- 3 vajcia,
- pol hrnčeka mlieka,
- balíček prášku do pečiva,
- hrnček hladkej múky,
- hrnček mletých orieškov.
Postup:
- Než sa do všetkého pustíme, rúru si predhrejeme na 180 stupňov.
- Do misy si nasypeme múku a prášok do pečiva. Následne obe ingrediencie preosejeme a zmiešame s cukrom a orieškami.
- Do suchej zmesi pridáme vajíčka, olej a mlieko. Všetko poriadne premiešame tak, aby vzniklo hladké cesto bez hrudiek.
- Pripravíme si formu na bábovku, ktorú vymažeme tukom, resp. maslom a vysypeme múkou, silikónovú formu vytierať nemusíme.
- Akonáhle cesto nalejeme do formy, dáme bábovku piecť. Pečieme približne 30 minút. Či je bábovka hotová zistíme jednoducho špajdľou.
- Po upečení necháme bábovku poriadne vychladnúť, nikdy ju z formy nevyklepávame, keď je ešte teplá – mohla by sa rozpoliť.
- Nakoniec je možné ju posypať práškovým cukrom alebo poliať rozpustenou čokoládovou polevou.
Orechová bábovka s jablkami
Táto vláčna orechová bábovka s jablkami vás ohromí svojou jemnosťou. A ako každá bábovka, aj táto je veľmi jednoduchá na prípravu.
Suroviny
- 5 ošúpaných a nastrúhaných jabĺk,
- 4 vajcia,
- 370 g polohrubej múky,
- 250 g rozpusteného masla,
- 100 g mletých orieškov,
- 1 kypriaci prášok do pečiva,
- 250 g cukru,
- 2 lyžičky mletej škorice.
Postup
- Rúru predhrejte na 180 stupňov.
- Múku a prášok do pečiva preosejte spolu s cukrom a škoricou a poriadne premiešajte.
- K sypkej zmesi pridajte maslo, oriešky, vajcia a jablká.
- Všetko poriadne zmiešajte a nalejte do vopred pripravenej formy.
- Pečte asi 45 minút, nezabudnite skúšať špajdľou.
Čokoládovo orechová bábovka
Túto bábovku si zamilujú aj tí najmenší. A ako na ňu? Ľahko, využite klasický recept na rýchlu orechovú bábovku, ktorý sme písali vyššie, a len do nej na kúsky nakrájajte tabuľku čokolády na varenie (ideálne sú aj čokoládové figúrky, keď neviete, čo s nimi).
Orechová bábovka zo špaldovej múky
Kto hovoril, že zdravá a šťavnatá orechová bábovka nemôže byť zo špaldovej múky? Tajomstvom tohto receptu je nadýchaný sneh, bez ktorého by sa orechová bábovka zo špaldovej múky nezaobišla.
Suroviny:
- 200 g celozrnnej špaldovej múky,
- 200 g cukru,
- 1 prášok do pečiva,
- hrsť orechov,
- 4 žĺtky,
- sneh zo 4 bielkov,
- 1 dcl oleja,
- 1 dcl vody.
Postup:
- Žĺtky, cukor a olej vymiešame do peny.
- Postupne pridávame preosiatu múku s kypriacim práškom a vodu.
- Nakoniec do cesta nasypeme mleté orechy a zľahka vmiešame sneh z bielkov.
- Pečieme v predhriatej rúre asi 45 minút na 180 stupňov.
Tvarohovo orechová bábovka
Medzi obľúbené tiež patrí rýchla orechová bábovka s tvarohom. Ak vám však v v chladničke zostal jogurt, môžete si pripraviť aj jogurtovú bábovku. Vyskúšajte tento chutný recept.
Suroviny:
- 300 g polohrubej preosiatej múky,
- 200 g cukru krupice,
- prášok do pečiva,
- 3 vajcia,
- 250 g tvarohu,
- 150 g zmäknutého masla,
- 6 polievkových lyžíc mlieka
- 50 g nastrúhanej čokolády
- 70 g nastrúhaných orechov.
Postup:
- Žĺtky, cukor a maslo spolu vymiešajte.
- Postupne pridávajte tvaroh a mlieko.
- Potom pridajte múku a prášok do pečiva.
- Bielky ušľahajte a vmiešajte do cesta.
- Polovicu cesta nalejte do formy, zasypte čokoládou a zalejte druhou polovicou cesta, do ktorého prisypte orechy.
- Pečte na 180 stupňov, cca 45 minút.
Orechová bábovka bez múky
Vedeli ste, že sa pri pečení môžete zaobísť aj bez múky? Tú môžete nahradiť napríklad ovsenými vločkami alebo pohánkou. A vzhľadom na to, že tento recept obsahuje aj banány, zdravá banánovo orechová bábovka je na svete.
Suroviny:
- 200 g mletých vlašských orechov,
- 200 g mletých mandlí,
- 400 g mletých ovsených vločiek (skvelou alternatívou je aj pohánka),
- 3 zrelé banány,
- 3 vajcia,
- 3 lyžice kakaa,
- 1 kg nastrúhaných jabĺk,
- med alebo pomleté datle.
Postup:
- Orechy, mandle a vločky rozmixujte najemno.
- Banán roztlačte vidličkou a pridajte ho k sypkej zmesi.
- Nakoniec pridajte vajcia, kakao a jablká – v prípade potreby môžete cesto zriediť mliekom alebo vodou.
- Na dosladenie použite med alebo datle.
- Pečte na 180 stupňov asi 45 minút.
A ktorý recept ste si obľúbili vy?
Zdroj: lovefoodies.com
Ďalšie recepty na koláče a múčniky