Opitý Izidor je vynikajúci vianočný zákusok, ktorý milujú všetci. Napriek 4 vrstvám je jednoduchý na prípravu. Vyskúšajte recept na tieto rezy a vychutnajte si ich lahodnú chuť.
Kuchárky našich babičiek skrývajú mnoho lahodných receptov, na ktoré sa bohužiaľ zabúda. Jedným takým je aj opitý Izidor, recept, po kotrého konzumácii by ste nemali sadnúť za volant.
Opitý Izidor alebo tiež opitý Františkán je vianočný rez, ktorého náplň je pripravovaná z rumu. Možno sa zdá, že vianočný opitý Izidor je zložitý na prípravu, opak je však pravdou. Pripraviť ho je v skutočnosti veľmi jednoduché, aj keď sa tento rez skladá zo štyroch vrstiev. Okrem Vianoc sa tento zákusok zvykne pripravovať aj na Veľkú noc či iné oslavy.
Recept na zákusok Opitý Izidor
Recept orechovo kakaový zákusok opitý Izidor nie je vôbec časovo náročný, základ tvorí korpus, ktorý je upečený behom chvíľky. Súčasťou sú aj dva druhy krému, ktoré pripravíte v čase, keď vám bude korpus chladnúť.
Ingrediencie
Suroviny na korpus
- 70 g hrubá múka
- 150 g krupicový cukor
- 120 g mleté vlašské orechy
- 2 ČL prášok do pečiva
- 1 PL holandské kakao
- štipka soli
- 150 g zmäknuté maslo
- 4 vajcia (žĺtky a bielky oddelené)
Suroviny na orechová krém
- 200 g mleté vlašské orechy
- 100 g cukor múčka
- 2 PL vanilkový cukor
- 200 ml rum
Suroviny na žĺtkový krém
- 100 g cukor múčka
- 1 PL holandské kakao
- 200 g zmäknuté maslo
- 4 žĺtky
Suroviny na polevu
- 200 g 80% horká čokoláda
- 8 PL smotana na šľahanie
Postup prípravy
- Zo všetkého najskôr si zohrejte rúru na 160 °C.
- Do peny vyšľahajte maslo, cukor a žĺtky, a z bielkov vyšľahajte tuhý sneh.
- Potom pridajte kakao, orechy, múku a prášok do pečiva.
- Vyšľahaný sneh opatrne vmiešajte do zmesi a dôkladne premiešajte.
- Cesto vlejte na vopred pripravený, papierom na pečenie vyložený plech.
- Cesto vložte do rúry a pečte asi 15 minút. Potom ho nechajte vychladnúť.
- Medzitým si pripravte orechový krém. Všetky suroviny spolu zmiešajte dohromady.
- Orechovým krémom natrite upečený plát.
- Teraz prichádza na rad žĺtkový krém. Pripravte si vodný kúpeľ.
- Do misy vložte všetky suroviny na žĺtkový krém a metličkou ich nad parou vyšľahajte do hladkej a lesklej zmesi.
- Akonáhle máte hotovo, do chladnúceho krému vmiešajte maslo.
- Hotový krém natrite na už natretý orechový krém.
- Zákusok Opitý Izidor dajte aspoň na pol dňa do chladničky – ideálne na 24 hodín.
- Následne si pripravte čokoládovú polevu zo smotany a čokolády – vo vodnom kúpeli nechajte suroviny rozpustiť a potom polevou zalejte celý múčnik a nechajte opäť stuhnúť.
Ako vylepšiť koláč opitý Izidor?
- Iste ste sa stretli aj s netradičnejším variantom opitého Izidora v košíčkoch, tie si koniec koncov môžete vyšperkovať aj vy. Rez nakrájajte na malé kocky, ktoré sa zmestia do papierových košíčkov.
- Ak chcete mať zákusok krásne ozdobený, odložte si trochu čokolády do cukrárskeho vrecka a na vrchu zákusku vytvorte peknú mriežku, nechajte stuhnúť.
- Aby sa vám rez opitý Izidor dobre krájal, pripravte si veľký nôž, horúcu vodu a papierové obrúsky. Pred každým krájaním nôž namočte na chvíľu do horúcej vody, vodu zotrite obrúskom a krájajte.
Tento zákusok nemusíte piecť iba na veľkom plechu. Ak chcete pripraviť Opitého Izidora trochu inak, urobte ho vo forme torty. Dnes nájdete už aj recepty na Opitý Izidor tortu, ktoré sú určené presne pre danú veľkosť vašej tortovej formy. Zvoliť však pokojne môžete aj vyššie uvedený recept a upiecť ho ako tortu. Cesto bude vyššie, čo zaistí ešte slávnostnejší vzhľad. K vyskúšaniu sa ponúkajú aj iné varianty, napr. opitý Izidor s marhuľami alebo kokosom.
Aké ďalšie sviatočné rezy pripravujete doma na Vianoce vy?
Zdroj: taste.com.au, delish.com
Ďalšie recepty na vianočné koláče