Omáčka zo zeleného korenia je jednou z najobľúbenejších omáčok, ktorú pridáte k steakom, bravčovej panenke, kuraciemu mäsu alebo napríklad k rybe. Hodí sa pre všetky príležitosti, je dobrou variantou pre slávnostné obedy alebo večere. Hľadáte dobrý recept na omáčku zo zeleného korenia, ktorá vám bude chutiť? Prinášame dva recepty – so smotanou a bez smotany. Ktorý vám chutí viac?
Omáčka zo zeleného korenia so smotanou
Omáčka zo zeleného korenia je klasická príloha k steakom. Pikantná chuť korenia ho perfektne dopĺňa.
Suroviny
- 1 cibuľa,
- 40 g čerstvého zeleného korenia,
- 150 ml smotany na šľahanie,
- 30 g masla,
- 1 strúčik cesnaku,
- 150 ml smotany 12%,
- 125 ml hovädzieho vývaru.
Postup prípravy
- Maslo dajte na panvicu a rozpustite ho.
- Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a nechajte cca 5 minút zosklovatieť.
- K cibuli pridajte cesnak, ktorý prelisujete – lepšie tak v omáčke chutí a nenarazíte na plátky, ktoré by mohli niekoho odradiť.
- Následne pridajte čerstvé korenie a všetko zhruba 1 – 2 minúty zohrievajte, aby korenie uvoľnilo svoju chuť.
- Pridajte hovädzí vývar, smotanu na šľahanie a smotanu na varenie. Všetko premiešajte a nechajte prejsť varom. Nezabudnite miešať.
- Stiahnite plameň a nechajte asi 10 minút prevariť. Objem omáčky by sa mal zmenšiť o polovicu.
- Omáčku podávajte k steakom, bravčovej panenke alebo kuraciemu mäsu.
Omáčka zo zeleného korenia bez smotany
Ak máte nejaké zdravotné obmedzenia, ktoré vám bránia vychutnať si predchádzajúcu alternatívu, napríklad intoleranciu na laktózu, alebo jednoducho milujete pikantnú chuť korenia a nepotrebujete ju zjemňovať, tento recept na steakovú omáčku bez smotany bude lepšou voľbou.
Suroviny
- 1 kus syra žervé,
- 1 téglik bieleho jogurtu,
- mleté čierne korenie (môže byť aj farebné alebo zelené korenie, podľa chuti),
- soľ.
Postup prípravy
- Na prípravu je dobré mať výpek zo steakov alebo kuracieho mäsa, ktorý pripraví pre omáčku dobrý základ. Prípadne môžete využiť trochu hovädzieho vývaru.
- Pridajte žervé a biely jogurt.
- Všetko starostlivo premiešajte a nechajte krátko prebublávať.
- Pridajte mleté čierne korenie a soľ. Pokiaľ sa rozhodnete využiť zelené korenie alebo farebné, pridajte ho už k vývaru, aby sa spolu s ostatnými ingredienciami prevarilo. Pfeffer omáčka tak získa skvelú a silnú chuť.
Recepty na ďalšie omáčky