Omáčka z hlivy ustricovej je chutnou, ale menej bežnou alternatívou hubových omáčok. Má výraznú chuť aj vôňu, no okrem toho je hliva veľmi zdravá. Ako omáčku pripraviť?
Ak vás zaujímajú zdravotné benefity tejto huby, prípadne sa chcete dozvedieť, ako ju pestovať na vašej záhrade, prečítajte si náš článok.
Recept na omáčku z hlivy ustricovej
Vyskúšajte chutný recept na omáčku z hlivy, ktorú môžeme podávať ako prílohu k mäsu, napr. k steaku.
Suroviny
- 200 g hlivy ustricovej,
- 1 cibuľa,
- 2 strúčiky cesnaku,
- maslo / olej,
- 250 ml vývaru,
- soľ, nové korenie, rasca,
- bylinky.
Postup prípravy
- Jemne nakrájanú cibuľu a cesnak orestujeme na masle alebo oleji.
- Následne pridáme očistenú, na kúsky nakrájanú hlivu usticovú a premiešajte.
- Po chvíli restovanie (restujeme, pokým trochu nezmäkne a nepustí šťavu) pridáme nové korenie (mleté alebo drvené), rascu, soľ a čerstvé alebo sušené bylinky, ktoré máte radi (napr. tymián, majorán či rozmarín).
- Podlejeme troškou vývaru (popr. vody) a dusíme 15 minút.
- Potom zmes necháme trochu vychladnúť.
Alternatívnym spôspobom servírovania je natieranie na pečivo (ak má hustejšiu konzistenicu podobnú nátierke). Dozdobíme pažítkou alebo jarnou cibuľkou.
Tipy na vylepšenie omáčky
- Do mixéra vhodíme niekoľko vlašských orechov (staré orechy si deň vopred radšej namočíme do vody) a pridáme čiastočne vychladnutú hlivovú zmes. Mixujeme pekne dohladka. Pokiaľ by to bolo veľmi husté, zriedime omáčku prevarenou vodou.
- Vyskúšajte tiež recept na smotanovú omáčku z hlivy. Namiesto vývaru jednoducho použite mlieko alebo 33% smotanu na varenie. V 250 ml mlieka/smotany rozmiešajte 1 – 2 PL hladkej múky a túto zmes postupne vlejte do panvice k orestovanej hlive. Miešajte, kým omáčka nedosiahne požadovanú konzistenciu.
Zdroj: giverecipe.com
Ďalšie recepty na omáčky