Blíži sa leto, a to priamo volá po osviežujúcich dezertoch. Klasické piškótové koláče a bábovky si schovajte na chladnejšie daždivé dni. Do letných horúčav si dnes spoločne pripravíme nepečený citrónový cheesecake. Použijeme navyše prírodné sladidlo v podobe ďatlí.
Tento recept spĺňa mnoho trendy diétnych zásad. Ide o raw recept a vďaka tomu, že sú do korpusu pridané ďatle, sa navyše mohlo šetriť s rafinovaným cukrom. A hoci vyložene za fitness recept by sme tento cheesecake neoznačili, ak počas diéty občas potrebujete „zhrešiť“, je ideálnou voľbou. Je plný chuti a v porovnaní s mnohými alternatívami sú jeho kalorické hodnoty priaznivejšie.
Recept na citrónový cheesecake
Suroviny
Na korpus
- 150 g – mleté mandle,
- 100 g – sušené ďatle,
- 1 lyžica – kokosový olej,
- 1 lyžička – citrónová šťava / kôra.
Na náplň
- 250 g – polotučný tvaroh ve vaničce,
- 250 g – krémový syr,
- 2 ks – žĺtok vajec,
- 70 g – cukor (prípadne nahraďte adekvátnym množstvom alternatívy cukru),
- 50 g – ztužovač za studena,
- šťava (a kôra) z polovice citróna.
Postup prípravy
- Začať musíte vždy korpusom. V prvom rade rozmixujte sušené ďatle, z tých vám musí vzniknúť pasta bez akýchkoľvek kúskov. Pasta bude pomerne tuhá a lepivá – korpus vďaka tomu bude dobre držať pohromade.
- Následne premixujte alebo ručne vymiešajte s mandľovou pastou rozpustený kokosový olej a lyžičku citrónovej šťavy, alebo trochu nastrúhanej kôry z citrónov.
- Malo by vám vzniknúť čiastočne drobivé cesto, ktoré sa ale dá tvarovať. Konzistenciu môžete upravovať dodaním niektorej zo zložiek z ingrediencií.
- Vyložte tortovú formu papierom na pečenie.
- Na dno natlačte rovnomerne pripravenú hmotu na korpus.
- Hotový ho dáme do chladničky vychladiť a vrhneme sa na krém.
- Žĺtky vyšľahajte do peny spoločne s cukrom.
- Pridajte syr a tvaroh a opäť zľahka prešľahajte.
- Pridajte šťavu z polovice citróna a tiež môžete pridať aj kôru.
- Do pripravenej zmesi potom zapracujte podľa návodu stužovač.
- Následne nalejte na korpus a vráťte opäť asi na tri hodiny do chladničky.
Dozdobiť a dochutiť sa dá polevou, napr. citrónovým curdom, alebo trochou ovocia, ale to už necháme na vašej fantázii. Cheesecake bude skvele chutiť aj v základnom variante.
Vyskúšajte tiež recept na: