Vyskúšali ste už niekedy recept na veľkonočnú plnku? Možno ju poznáte pod označením veľkonočná baba, nádievka alebo dokonca pečka. Tak či onak, tradičná veľkonočná plnka s údeným mäsom vám bude chutiť už po prvom súste.
Recept na veľkonočnú plnku
Nevynechajte ani vy tradičný recept na veľkonočnú plnku s údeným mäsom podľa prababičky. Potrebovať budete:
Suroviny
- 7 rožkov,
- 200 ml mlieka,
- 6 vajec,
- 400 g údeného mäsa,
- 30 g masla,
- 2 hrsti žihľavy,
- 1 hrsť pažítky a petržlenovej vňate,
- ½ lyžičky prášku do pečiva,
- soľ, korenie a muškátový oriešok.
Postup prípravy
- Údené mäso a rožky nakrájajte na malé kúsky a rožky nasypte do veľkej misy, v ktorej pripravíte celú plnku.
- Ako prvé nalejte do misy s rožkami mlieko a chvíľu počkajte, kým rožky nasiaknu.
- Po nasiaknutí ich vytlačte a prebytočné mlieko z misy vylejte.
- Pridajte k rožkom údené mäso, vaječné žĺtky, rozpustené maslo, prášok do pečiva a dochuťte pažítkou, petržlenovou vňaťou a nasekanou žihľavou. Nakoniec pridáme soľ, korenie a muškátový oriešok podľa chuti.
- Všetky ingrediencie spojte dôkladným premiešaním v mise.
- Medzitým zapnite rúru na 200 °C a nechajte ju predhriať. Nezabudnite si pripraviť a maslom vymastiť pekáč.
- Tesne predtým, než zmes nalejete do pekáča, rozšľahajte ešte zvyšné vaječné bielky a opatrne vzniknutý sneh vmiešajte do plnkovej zmesi.
- Veľkonočná plnka z rožkov sa pečie asi pol hodiny, kým sa na povrchu nesfarbí dozlatista.
Podávať ju môžete ozdobenú petržlenovou vňaťou alebo pažítkou. K najlepšej veľkonočnej plnke sa skvele hodia aj nakladané kyslé uhorky a čerstvý chrumkavý chlieb.
Zdroj: thespruceeats.com, cooklikeczechs.com
Inšpirujte sa aj ďalšími receptami