ReceptyRecepty na mäso a hlavné jedlá

Nadýchaná veľkonočná plnka – recept s ľahkou prípravou

Nadýchaná veľkonočná plnka – recept s ľahkou prípravou

Vyskúšali ste už niekedy recept na veľkonočnú plnku? Možno ju poznáte pod označením veľkonočná baba, nádievka alebo dokonca pečka. Tak či onak, tradičná veľkonočná plnka s údeným mäsom vám bude chutiť už po prvom súste.

Recept na veľkonočnú plnku

Nevynechajte ani vy tradičný recept na veľkonočnú plnku s údeným mäsom podľa prababičky. Potrebovať budete:

Suroviny

  • 7 rožkov,
  • 200 ml mlieka,
  • 6 vajec,
  • 400 g údeného mäsa,
  • 30 g masla,
  • 2 hrsti žihľavy,
  • 1 hrsť pažítky a petržlenovej vňate,
  • ½ lyžičky prášku do pečiva,
  • soľ, korenie a muškátový oriešok.

Postup prípravy

  1. Údené mäso a rožky nakrájajte na malé kúsky a rožky nasypte do veľkej misy, v ktorej pripravíte celú plnku.
  2. Ako prvé nalejte do misy s rožkami mlieko a chvíľu počkajte, kým rožky nasiaknu.
  3. Po nasiaknutí ich vytlačte a prebytočné mlieko z misy vylejte.
  4. Pridajte k rožkom údené mäso, vaječné žĺtky, rozpustené maslo, prášok do pečiva a dochuťte pažítkou, petržlenovou vňaťou a nasekanou žihľavou. Nakoniec pridáme soľ, korenie a muškátový oriešok podľa chuti.
  5. Všetky ingrediencie spojte dôkladným premiešaním v mise.
  6. Medzitým zapnite rúru na 200 °C a nechajte ju predhriať. Nezabudnite si pripraviť a maslom vymastiť pekáč.
  7. Tesne predtým, než zmes nalejete do pekáča, rozšľahajte ešte zvyšné vaječné bielky a opatrne vzniknutý sneh vmiešajte do plnkovej zmesi.
  8. Veľkonočná plnka z rožkov sa pečie asi pol hodiny, kým sa na povrchu nesfarbí dozlatista.

Podávať ju môžete ozdobenú petržlenovou vňaťou alebo pažítkou. K najlepšej veľkonočnej plnke sa skvele hodia aj nakladané kyslé uhorky a čerstvý chrumkavý chlieb.

Zdroj: thespruceeats.com, cooklikeczechs.com


Inšpirujte sa aj ďalšími receptami