Musaka je tradičné grécke jedlo, ktoré pozostáva z mletého mäsa a navrstvenej zeleniny, najčastejšie zemiakov a baklažánu, pokrájanej na tenké plátky. Vyskúšajte aj vo svojej kuchyni tento tradičný recept, ktorý oživí váš jedálniček.
Čo je musaka?
Musaka (moussaka) je tradičné stredomorské jedlo, založené na vrstvení pokrájaných a opečených alebo vyprážaných zeleninových plátkov, s mletým mäsom a omáčkou, často zakončené vrstvou bešamelu a syra. Zmes sa potom pečie v rúre.
V rôznych krajinách môže mať musaka mierne odlišné prísady a spôsoby prípravy. Napríklad v Grécku je tradičná musaka založená na vrstvení baklažánu, mletého mäsa a bešamelovej omáčky, zatiaľ čo v iných krajinách môže byť základom zemiak, cuketa alebo iná zelenina. Stretnúť sa môžeme dnes aj s vegetariánskou musakou bez mäsa.
Recept na musaku
U nás nájdete overený recept na originál grécku musaku s mletým mäsom, baklažánom i zemiakmi.
Suroviny
- 2 stredne veľké baklažány,
- 3 zemiaky,
- 500g mletého hovädzieho mäsa (alebo mix hovädzieho a bravčového)
- 1 cibuľa,
- 3 strúčiky cesnaku,
- 1 plechovka (400g) mletých paradajok alebo paradajkového pretlaku,
- 1 lyžička oregana,
- 1/2 lyžičky škorice,
- 1/4 lyžičky muškátového oriešku,
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti,
- olivový alebo iný olej na vyprážanie.
Na bešamel
- 50g masla,
- 50g múky,
- 500ml mlieka,
- 100g nastrúhaného tvrdého syra (napr. gruyère alebo ementál).
Postup prípravy
- Baklažány si ošúpeme a nakrájame na cca 1 cm hrubé kolieska. Osolíme a nechajte 30 minút odležať. Plech pokvapkáme olivovým olejom a naukladáme naň kolieska baklažánu (aj tie pokvapkáme olivovým olejom) a dáme na 15 min do vyhriatej rúry.
- Na tenké plátky nakrájame aj ošúpané zemiaky a v horúcom oleji ich vypražíme do zlatista.
- Na panvici rozpálime olej a pridáme cibuľu s cesnakom, nakrájané na drobné kúsky. Po restovaní pridáme mleté mäso a smažíme, kým nebude hnedé. Potom pridáme paradajky alebo pretlak, oregano, škoricu, muškátový oriešok, soľ a korenie. Varíme asi 20 minút.
- Ďalej si pripravíme bešamel. V hrnci roztopíme maslo, pridáme múku a miešame, kým nevznikne hladká zmes. Postupne prilievame mlieko a za stáleho miešania krátko povaríme. Následne pridáme do bešamelu ešte nastrúhaný tvrdý syr.
- Keď máme jednotlivé súčasti musaky pripravené, prichádza na rad vrstvenie. Na dno pekáča rozložte vrstvu zemiakov, potom vrstvu mäsovej zmesi a vrstvu baklažánu. Toto opakujeme, kým nevyužijeme všetky suroviny.
- Na vrch nalejeme pripravenú bešamelovú omáčku.
- Pečieme v rúre predhriatej na 180°C asi 30 – 45 minút, kým vrch nezačne byť zlatohnedý.
- Pred servírovaním nechajte musaku niekoľko minút odpočívať (stačí 10 min).
Ako vylepšiť musaku?
- Pre ešte výraznejšiu chuť môžete baklažány pred ich pečením v rúre namarinovať v zmesi olivového oleja, cesnaku a byliniek.
- Do mäsovej zmesi skúste pridať aj trochu červeného vína.
- Použitú zeleninu v recepte môžete rôzne kombinovať, pridávať alebo nahradzovať. Na použitie do musaky sa hodí aj cuketa, prípadne paprika alebo šampiňóny.
Zdroj: recipetineats.com, allrecipes.com
Ďalšie recepty na chutné zapekané jedlá