ReceptyRecepty na mäso a hlavné jedlá

Musaka s mletým mäsom – tradičný recept z Grécka

Musaka s mletým mäsom – tradičný recept z Grécka

Musaka je tradičné grécke jedlo, ktoré pozostáva z mletého mäsa a navrstvenej zeleniny, najčastejšie zemiakov a baklažánu, pokrájanej na tenké plátky. Vyskúšajte aj vo svojej kuchyni tento tradičný recept, ktorý oživí váš jedálniček.

Čo je musaka?

Musaka (moussaka) je tradičné stredomorské jedlo, založené na vrstvení pokrájaných a opečených alebo vyprážaných zeleninových plátkov, s mletým mäsom a omáčkou, často zakončené vrstvou bešamelu a syra. Zmes sa potom pečie v rúre.

V rôznych krajinách môže mať musaka mierne odlišné prísady a spôsoby prípravy. Napríklad v Grécku je tradičná musaka založená na vrstvení baklažánu, mletého mäsa a bešamelovej omáčky, zatiaľ čo v iných krajinách môže byť základom zemiak, cuketa alebo iná zelenina. Stretnúť sa môžeme dnes aj s vegetariánskou musakou bez mäsa.

Recept na musaku

U nás nájdete overený recept na originál grécku musaku s mletým mäsom, baklažánom i zemiakmi.

Suroviny

  • 2 stredne veľké baklažány,
  • 3 zemiaky,
  • 500g mletého hovädzieho mäsa (alebo mix hovädzieho a bravčového)
  • 1 cibuľa,
  • 3 strúčiky cesnaku,
  • 1 plechovka (400g) mletých paradajok alebo paradajkového pretlaku,
  • 1 lyžička oregana,
  • 1/2 lyžičky škorice,
  • 1/4 lyžičky muškátového oriešku,
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti,
  • olivový alebo iný olej na vyprážanie.

Na bešamel

  • 50g masla,
  • 50g múky,
  • 500ml mlieka,
  • 100g nastrúhaného tvrdého syra (napr. gruyère alebo ementál).

Postup prípravy

  1. Baklažány si ošúpeme a nakrájame na cca 1 cm hrubé kolieska. Osolíme a nechajte 30 minút odležať. Plech pokvapkáme olivovým olejom a naukladáme naň kolieska baklažánu (aj tie pokvapkáme olivovým olejom) a dáme na 15 min do vyhriatej rúry.
  2. Na tenké plátky nakrájame aj ošúpané zemiaky a v horúcom oleji ich vypražíme do zlatista.
  3. Na panvici rozpálime olej a pridáme cibuľu s cesnakom, nakrájané na drobné kúsky. Po restovaní pridáme mleté mäso a smažíme, kým nebude hnedé. Potom pridáme paradajky alebo pretlak, oregano, škoricu, muškátový oriešok, soľ a korenie. Varíme asi 20 minút.
  4. Ďalej si pripravíme bešamel. V hrnci roztopíme maslo, pridáme múku a miešame, kým nevznikne hladká zmes. Postupne prilievame mlieko a za stáleho miešania krátko povaríme. Následne pridáme do bešamelu ešte nastrúhaný tvrdý syr.
  5. Keď máme jednotlivé súčasti musaky pripravené, prichádza na rad vrstvenie. Na dno pekáča rozložte vrstvu zemiakov, potom vrstvu mäsovej zmesi a vrstvu baklažánu. Toto opakujeme, kým nevyužijeme všetky suroviny.
  6. Na vrch nalejeme pripravenú bešamelovú omáčku.
  7. Pečieme v rúre predhriatej na 180°C asi 30 – 45 minút, kým vrch nezačne byť zlatohnedý.
  8. Pred servírovaním nechajte musaku niekoľko minút odpočívať (stačí 10 min).
grécka musaka
Zdroj foto: SnapFocus / Shutterstock.com

Ako vylepšiť musaku?

  • Pre ešte výraznejšiu chuť môžete baklažány pred ich pečením v rúre namarinovať v zmesi olivového oleja, cesnaku a byliniek.
  • Do mäsovej zmesi skúste pridať aj trochu červeného vína.
  • Použitú zeleninu v recepte môžete rôzne kombinovať, pridávať alebo nahradzovať. Na použitie do musaky sa hodí aj cuketa, prípadne paprika alebo šampiňóny.

Zdroj: recipetineats.com, allrecipes.com


Ďalšie recepty na chutné zapekané jedlá