ReceptyRecepty na polievky

Minestrone – recept na taliansku zeleninovú polievku

Minestrone – recept na taliansku zeleninovú polievku

Minestrone je lahodná domáca polievka zo zeleniny, ktorá pripomína chuť a vôňu Talianska. Postačí vám pár surovín a zeleninová polievka je na svete. Prinášame vám náš tradičný recept.

Čo je minestrone

Minestrone je hutná zeleninová polievka pochádzajúca z Talianska. V súčasnej dobe sa jedná o veľmi obľúbenú polievku, ale v minulosti išlo o skromný pokrm, ktorý slúžil najčastejšie ako hlavný chod pre chudobné obyvateľstvo.

Zaujímavosťou je, že neexistuje jeden univerzálny návod na jej prípravu, ale iba zoznam odporúčaných ingrediencií, ktoré sa menia podľa ročného obdobia. Láka vás domáca polievka minestrone? Recept nie je nijako zložitý a prípravu zvládne aj úplný začiatočník.

Minestrone polievka získala svoj názov z talianskeho slova minestra, ktoré znamená polievka.

Recept na minestrone

Polievka minestrone môže mať stovky chutí, vôní aj farieb. Nasledujúci recept je univerzálny a dá sa prispôsobiť tomu, čo máte práve po ruke. Pokiaľ vám nejaká surovina chýba, nevadí, nahraďte ju inou alebo ju vynechajte.

Suroviny

  • 2 cibuľa,
  • 2 zemiaky,
  • 2 mrkvy,
  • 1 petržlen,
  • 1 stopkový zeler,
  • 6 strúčikov cesnaku,
  • 1,5 l zeleninového / kuracieho vývaru,
  • 1 malý paradajkový pretlak,
  • 1 plechovka lúpaných krájaných paradajok,
  • 1 plechovka fazule,
  • olivový olej,
  • soľ a korenie,
  • parmezán,
  • bobkový list,
  • tymian.

Postup prípravy

  1. Cibuľu a cesnak nakrájajte nadrobno a ostatnú zeleninu na väčšie kocky.
  2. Do hrnca nalejte 2 polievkové lyžice olivového oleja a pridajte cibuľu a korenie. Až cibuľka bude hotová, pridajte do hrnca cesnak, nechajte ho rozvoňať a potom pridajte všetku zostávajúcu čerstvú zeleninu.
  3. Zmes nechajte chvíľku opražiť, následne k nej pridajte paradajkový pretlak, paradajky z plechovky a všetko zalejte vývarom. Polievku priveďte do varu a nechajte približne 15-20 minút povariť.
  4. Keď bude zelenina na zhryz, zamiešajte do polievky fazuľu a ešte nechajte polievku chvíľu prehrievať na ohni.
  5. Polievku podávajte s parmezánom, čerstvou bagetou a vetvičkami tymiánu či bazalky.
polievka minestrone
Zdroj foto: Anaya / Shutterstock.com

Tipy na ozvláštnenie polievky

Pretože polievka minestrone sa dá pripraviť na sto rôznych spôsobov, môžete pri varení improvizovať a experimentovať. Tu je niekoľko tipov:

  • Nepatrí parmezán k vašim obľúbeným syrom? Nevadí. Nahraďte ho mozzarellou či fontinou.
  • Polievku môžete ozvláštniť o pancettu, klobásu či slaninu. Nakrájajte vybraný mäsový výrobok na kocky a pridajte do hrnca pred cibuľou, aby sa pekne opiekol a rozvoňal.
  • Viete o tom, že existuje letné minestrone? Jej tajomstvo spočíva v použití čerstvej cukety, paradajok a paprík.
  • Samozrejme existuje aj zimné minestrone. Tá je na rozdiel od tej letnej hutnejšia a môžete do nej pridať aj šalviu, ktorá jej dodá netradičnú chuť.
  • Pre silnejšiu a výraznejšiu chuť polievky použite hovädzí vývar.
  • Minestrone recept sa dá obohatiť aj pridaním cestovín, tekvice, čerstvých fazuľových strukov a napríklad aj bazalkového pesta.

Skúšali ste už minestrone aj vo vašej kuchyni alebo sa zatiaľ stále len odhodlávate? Keďže je polievka plná zeleniny, je veľmi zdravá, preto ju určite z času na čas zaraďte do vášho jedálnička.

Zdroj: cookieandkate.com, jamieoliver.com


Ďalšie recepty na chutné polievky