Medovníkové guličky si v posledných rokoch našli svoje miesto na zozname vianočných cukroviniek, a dokonca patria medzi to, čo z tácky zmizne ako prvé. Pripravte si tento luxusný raw zákusok.
Nepečené medovníkové guličky alebo aj Marlenka guličky sú zjednodušenou verziou obľúbenej Marlenky. Tieto úžasné guličky pripravia aj úplní začiatočníci, a to dokonca pokojne len deň pred Štedrým dňom. Nechajte sa inšpirovať, nižšie nájdete recept na medovníkové guličky, ktorý si zamilujete.
Z čoho je možné pripraviť medovníkové guličky
Základom medovníkových guličiek je med a odrezky. Takže akékoľvek medové pláty, či už domáce pečené, alebo kupované, sú ideálnou ingredienciou. Použiť tiež môžete obľúbený perník na strúhanie alebo dokonca tvrdé perníčky, ktoré sa vám nepodarili. Veľmi obľúbené sú aj medovníkové guličky z Lotusiek, po ktorých sa len tak zapráši.
Ako základ medových guličiek môžete použiť aj akékoľvek odrezky či zvyšky z nepodarených medovníkov alebo iného vianočného pečiva, ktoré vám zostalo. Tu využite naozaj všetko, čo doma máte. Nepečených guličiek existuje veľké množstvo druhov, medzi tie snáď najobľúbenejšie patria určite rafaelo guličky, rumové guličky či čokoládové guličky.
Recept na medovníkové guličky
Recept na medovníkové guličky je takmer totožný ako všetky ostatné. Základom sú medové pláty, ktoré sa rozmixujú a stanú sa tak hlavnou zložkou medových guličiek.
Suroviny
- 500 g hladkej múky,
- 200 g práškového cukru,
- 2 čajové lyžičky jedlej sódy,
- 5 polievkových lyžíc medu,
- 2 vajcia,
- 60 g masla,
- 250 g masla,
- 1 skaramelizované Salko.
Postup prípravy
- Do hrnca vložte maslo, pomaly zahrievajte, postupne pridajte cukor, med a vajcia. Zahrievajte, kým sa všetko nerozpustí a nespojí.
- Následne do hrnca pridajte múku a jedlú sódu.
- Vypracujte kompaktné cesto, z ktorého vyvaľkajte placky asi 1 centimeter vysoké.
- Placky vložte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte v predhriatej rúre na 180 stupňov asi 10 minút.
- Akonáhle sú placky hotové, nechajte ich vychladnúť.
- Vychladnuté placky nalámte na kúsky a rozmixujte ich na omrvinky – časť omrviniek si odložte na obaľovanie guličiek.
- Maslo izbovej teploty vyšľahajte spoločne so skaramelizovaným Salkom.
- Medovníkové omrvinky prisypte do krému a poriadne premiešajte.
- Následne potom tvorte guličky, ktoré obaľujte vo zvyšných omrvinkách.
Tipy, ako vylepšiť medovníkové guličky
- Domáce medovníkové guličky si môžete pripraviť aj v prípade, že práve nemáte po ruke Salko. To nahraďte akýmkoľvek lieskoorieškovým krémom. Dokonalú chuť medovníkovej guličky Marlenka získajú, keď Salko vymeníte za krém Lotus.
- Zdá sa vám, že konzistencia hmoty nie je dosť vláčna? Pridajte pár kvapiek rumu.
- Sú na vás medové guličky veľmi sladké? Toto pečivo môžete tak trochu obmeniť. Vyraďte Salko, ktoré nahradíte obyčajným maslom alebo marmeládou či dokonca lekvárom.
Kedy robiť medovníkové guličky?
Toto pečivo vám odporúčame robiť tak 4 – 5 dní pred Vianocami, skôr určite nie.
Ako skladovať medové guličky?
Skladujte ich vždy v uzatvárateľnej nádobe (plastovej alebo kovovej) na suchom a chladnom mieste.
Patria nepečené guličky z perníkov k tradičným koláčom, ktoré nesmú na Vianoce chýbať na stole? Máte svoje tajné tipy, ako nepečené guličky ešte viac vylepšiť?
Zdroj: crazyforcrust.com, biggerbolderbaking.com
Ďalšie recepty na vianočné pečivo