Tart je typický francúzsky koláč pozostávajúci z krehkého cesta (korpusu) a krémovej plnky. Ak chcete do svojej kuchyne priniesť trochu exotiky, vyskúšajte tento recept na matcha tart s mascarpone a čokoládou.
Poznáte japonský zelený matcha čaj? Je unikátny práve v tom, že je dostupný v práškovej forme, do ktorej sa používajú iba tie najkvalitnejšie čajové lístky. Je vhodný ako životabudič, zohráva úlohu aj pri spaľovaní tukov a navyše sa dá použiť kdekoľvek a akokoľvek – na studeno, aj za tepla. Matcha čaj môžete zohnať napríklad v drogérii, ale je tiež dostupný aj na internete.
Recept na matcha tart
Recept na krehký francúzsky tart s nádychom exotiky nie je vôbec zložitý a poradí si s ním aj málo skúsený pekár/kuchár. Počet porcií z formy s priemerom 26 cm je cca 6.
Suroviny
Na cesto
- 200 g hladkej múky,
- 100 g masla,
- 50 g práškového cukru,
- 50 g mletých mandlí,
- 3 vajcia,
- štipka soli.
Na krém
- 100 ml kokosového mlieka bio,
- 250 g mascarpone alebo iná alternativa mascarpone,
- 2 lyžice orieškového masla ( v recepte sme použili Cheat Spread – kokos s mandľou a bielou čokoládou),
- 1 PL práškového cukru,
- hrsť strúhaného kokosu,
- 200 g bielej čokolády,
- 2 ČL matcha tee bio.
Na ozdobu
- plátky mandlí,
- prášok matcha.
Postup prípravy
- Všetky sypké suroviny na cesto si navážame a vysypeme do misy. Pridáme vajíčka a ingrediencie premiešame. Namiesto mixéra som suroviny zmiešala rukou. Bude sa vám tak s cestom lepšie pracovať a lepšie sa spoja dohromady. Cesto sformujeme do gule a odložíme ho na 20-30 minút do chladničky.
- Vychladnuté cesto natlačíme rukami na dno a boky okrúhlej formy – ⌀ 26 cm. Cesto môžete pokojne aj vyváľať a preniesť ho na valčeku do formy. To už záleží na vás, ako vám to viac vyhovuje. Formu nemusíme vymazávať. Maslo zabezpečí, aby sa cesto na formu neprilepilo.
- Cesto vo forme si následne poprepichujeme vidličkou, aby sa počas pečenia príliš nenafúklo a môžeme ho dať piecť do rozohriatej rúry. Pečieme približne 15 minút pri teplote 180 °C. Upečené cesto by malo mať zlatistú farbu.
- Kým sa pečie cesto, začneme si pripravovať krém na tortu.
- Do misky nalejeme kokosové mlieko a pridáme mascarpone. Mixérom zmes premiešame, pridáme strúhaný kokos a orieškové maslo.
- Vo vodnom kúpeli rozpustíme bielu čokoládu a vymiešame ju do krému.
- Nezabudnite krém aj osladiť. Ja som použila jednu polievkovú lyžicu práškového cukru.
- Na záver už len prisypeme matcha prášok a hotový krém dáme chladiť do chladničky.
- Do hotového cesta potom lyžicou prenesieme náš vychladnutý krém. Takto hotový tart uložíme do chladničky a necháme chladiť najlepšie celú noc, aby krém úplne zatuhol.
- Pri servírovaní posypeme koláč matcha práškom a ozdobíme plátkami mandlí. A máme hotovo. Dobrú chuť.
Zdroj: autorský text / Veronika Kaháková
Ďalšie recepty na koláče