Upiecť nadýchané makrónky je umenie. Predtým, než sa ich rozhodnete piecť, zistite si pár faktov, ktoré pri pečení makrónok treba ovládať. Teraz sa vám makrónky už určite podaria.
Pôvod makróniek
Napriek tomu, že mnohí radia makrónky (macarons či makrónky) medzi rodených Francúzov, ich pôvod patrí Taliansku. To, že sa čoskoro dostali do Francúzska, bol počin francúzskej kráľovnej Kataríny Medicejskej, ktorá sa do nich v Taliansku zamilovala, hoci talianske makrónky vraj boli vlastne „obyčajnými“ pusinkami s nie príliš vábivým názvom „kňazové pupky“.
Zlepiť vždy dve a dve k sebe lahodným krémom a urobiť z nich „makrónky“, napadlo až vnuka majiteľa slávneho parížskeho čajového salónu Ladurée. Stalo sa to začiatkom 20. storočia a dodnes je toto miesto svojimi makrónkami preslávené. Spôsob ich prípravy sa za tie roky prakticky vôbec nezmenil.
Makrónky sú výzvou
K nám sa prvýkrát dostali pomerne nedávno a práve teraz zažívajú obdobie slávy. Chce ich každý. Máloktorá moderná svadba alebo oslava sa bez nich zaobíde a ľudia v cukrárňach radi zaplatia za trojcentimetrové koliesko aj 30 korún. Napriek tomu alebo skôr práve preto sa mnoho ľudí pokúša upiecť svoje vlastné domáce makrónky.
Na upečení snehových pusiniek predsa nemôže byť nič zložité! Lenže vyrobiť naozaj podarené domáce makrónky, je tak trochu výzvou. Ale za pokus to stojí. Nepovedú sa prvýkrát, povedú sa druhýkrát. Učenie robí majstra! A aby sme vám to učenie čo najviac uľahčili, prinášame vám osvedčený recept na makrónky pre začiatočníkov a pár trikov, ktoré sa vám určite budú pri ich „výrobe“ hodiť.
Na ich vlastnú prípravu stačia iba 3 základné suroviny – cukor, mandľová múka a vaječné bielky.
Správna makrónka je navonok chrumkavá, vo vnútri mäkká a vláčna a na pohľad krásne hladká, bez prasklín a musí sa jemne lesknúť.
Mandľová múka je základ
Aby ste docielili bezchybný vzhľad, je potrebné mletý cukor a mandľovú múku spolu premixovať a potom ešte preosiať cez sito. Výsledný efekt musí mať púdrovú konzistenciu. Čím bude jemnejšia, tým krajšie budú makrónky. Rovnako tak potrebujú mimoriadnu starostlivosť aj bielky, z ktorých budete neskôr šľahať sneh. A aby jeho konzistencia bola čo najpevnejšia, je dobré ich nechať pred šľahaním 24 hodín odležať.
Makrónky vyžadujú presnosť
Pravidlo našich babičiek „daj tam toho od oka“, tu rozhodne neplatí! Odvážte ich veľmi presne, oplatí sa vám to. Ďalšou dobre mienenou radou je, že pred pečením je potrebné s plechom s makrónkami buchnúť o stôl alebo poriadne a niekoľkokrát potľapkať jeho spodnú stranu tak, aby ste z cesta dostali čo najviac vzduchových bubliniek, ktoré by boli dôvodom prasklín a nežiaducich dutín v pečive.
Ako sa robia makrónky
Na tvorenie samotných koliesok sa predávajú formy na makrónky, resp. silikónové podložky, ktoré vám môžu prácu zjednodušiť. Než dáte makrónky piecť, nechajte ich trošku zaschnúť. Obvykle si to vyžaduje čas tak okolo hodiny. Kým bude povrch lepivý, ešte počkajte.
Správne upečené makrónky poznáte podľa toho, že pôjdu ľahko odlúpnuť z papiera na pečenie. Dôležité je nechať ich po vytiahnutí z rúry vychladnúť. Najskôr chvíľku na plechu, potom ich opatrne odlúpnuť a uložiť ich na mriežku. Plniť ich môžete pokojne až na druhý deň.
Ak sa pýtate, prečo makrónky popraskali, chyba bude pravdepodobne v postupe pečenia.
Náplň do makróniek
Čím ich budete plniť, to záleží na vás a vašej chuti. Ako si vyrobiť čokoládový krém, sa dozviete priamo v návode. Najčastejšie sa domáce makrónky plnia krémom maslovým či smotanovým s rôznymi obmenami, ale veľmi chutnou verziou je aj krém z mascarpone. Veľmi obľúbeným je ganache do makroniek. Jednoduchšou verziou je nutella alebo dobrý džem. Fantázii sa tu medze nekladú a možno práve vy nájdete ďalší skvelý druh domácej makrónky.
A tým sme vyčerpali všetky rady. Na samotný záver prikladám sľúbený návod.
Recept na makrónky
Suroviny
Na cesto:
- 225 g práškového cukru,
- 125 g mandľovej múky,
- 3-4 vaječné bielky,
- 30 g krupicového cukru,
- štipku soli,
- potravinárske farbivo.
Suroviny na krém:
- 250 g kvalitnej čokolády,
- ¼ litra 33% smotany,
- 4 lyžice masla.
Postup prípravy
- Múku a cukor si pripravíme tak, ako sme popisovali vyššie a z bielkov a krupicového cukru vyšľaháme tuhý sneh. Ak chcete mať makrónky farebné, prikvapnite do bielkov kvapôčku potravinárskeho farbiva (môžete si kúpiť aj priamo farby na makrónky).
- Sneh spojíme s pripravenou sypkou hmotou a zľahka premiešame.
- Pomocou zdobiaceho vrecka tvoríme na plech vystlaný papierom na pečenie malé kolieska s priemerom 3 – 4 cm (alebo použite formu na makrónky).
- „Vytlčieme“ vzduchové bubliny a necháme kolieska zaschnúť.
- Pečieme 10 – 12 minút (podľa veľkosti makroniek) na 160 °C. Po ôsmich minútach rúru pootvoríme, aby v nej nebol vlhký vzduch, pretože by nám mohol makrónky zvlniť. Dopečieme a necháme pozvoľna vychladnúť.
Čokoládový krém do makróniek
- Smotanu privedieme do varu a zložíme zo zdroja tepla. Nalámeme do nej čokoládu a počkáme, kým sa rozpustí.
- Potom do zmesi zašľaháme maslo, kým nebude krém krásne hladký.
- Krém necháme vychladnúť a potom s ním zlepujeme k sebe dve a dve makrónky, ktoré potom necháme odležať zhruba 12 hodín.
Prajem veľa trpezlivosti pri výrobe tejto delikatesy a nezabudnite, že „žiadny učený z neba nespadol“. Chce to absolvovať pár pokusov, kým získate určitú zručnosť a potom to už pôjde samo. Držím palce!
Tip: Hotové “pusinky” môžete dať do krabičky na makrónky a využiť ako “homemade” darček pre blízkeho.
Zdroj: sallysbakingaddiction.com
Ďalšie recepty na koláče a múčniky