ReceptyRecepty na koláče a múčniky

Makovec s citrónovou polevou – recept na rýchly koláč pre milovníkov maku

Makovec s citrónovou polevou – recept na rýchly koláč pre milovníkov maku

Makovec je jednoduchý múčnik, nenáročný na prípravu. Najlepšie chutí s citrónovou polevou alebo marmeládou. Vyskúšajte nadýchaný makovec, ktorý poteší každého milovníka maku.

Makovec, niekedy označovaný aj ako makovník, je vynikajúci dezert, ktorý zvládnete pripraviť rýchlo. Hodí sa tak pre každú príležitosť, kedy vás naháňa chuť na sladké. Základný recept navyše môžete ozvláštniť ešte citrónovou polevou a pistáciami.

Recept na makovec

Tento recept na výborný makovec je ideálny do formy s rozmermi zhruba 29×29 centimetrov. Nadýchaný makovec sa hodí na bežný deň, napríklad ku káve, ale aj na výnimočnú príležitosť, pre nečakanú návštevu. Stačí ho noblesne ozdobiť citrónovou polevou, prípadne takou, ktorú máte najradšej. Vrch môžete posypať kúskami pistácií či sušeného ovocia.

Suroviny

Na koláč

  • 300 ml mlieka,
  • 300 g polohrubej múky,
  • 200 g maku,
  • 150 g trstinového cukru,
  • 50 ml slnečnicového oleja,
  • 1 vajíčko,
  • kypriaci prášok do pečiva.

Na citrónovú polevu

  • šťava z jedného citróna,
  • 125 g práškového cukru,
  • 20 g nesolených pistácií,
  • lyžice teplej vody.

Postup prípravy

  1. Pripravte si väčšiu misu, zmiešajte múku s kypriacim práškom a preosejte ju cez sito do misky. Potom pridajte ďalšie suché suroviny – cukor a mak.
  2. K suchej zmesi prilejte mlieko a olej, pridajte aj vajíčko. Všetko dobre vymiešajte, aby vzniklo hladké cesto.
  3. Pripravenú formu vyložte papierom na pečenie, makovec pečte v rúre rozpálenej na 180 °C zhruba 30 minút.
  4. To, či je upečený, spoznáte ľahko vďaka špajli. Pokiaľ sa na ňu cesto nelepí, môžete múčnik vybrať.
  5. Zatiaľ čo koláč chladne, pustite sa do prípravy citrónovej polevy na makovec.
  6. Vytlačte šťavu z jedného citróna, pridajte lyžicu teplej vody a tiež práškový cukor.
  7. Všetko spolu premiešajte, aby sa cukor rozpustil. Takto pripravenou polevou polejte vychladnutý makovec.
  8. Pistácie nadrťte na menšie kúsky a na záver nimi posypte dezert.
Tip: Pokiaľ nemáte potrebnú formu, pripraviť si môžete makovec na plech. Ak máte menší plech postačí vám toto množstvo surovín. Ak si chcete rovno pripraviť väčší plech, dávku surovín zdvoj až ztrojnásobte, podľa veľkosti plechu.
makovec na plechu
Zdroj foto: NoirChocolate / Shutterstock.com

Makovec je nenáročný na prípravu, pritom sa jedná o skvelý dezert. Prispôsobiť si ho navyše môžete úplne podľa svojich chutí. Mak sa totiž skvele dopĺňa aj s ďalšími surovinami. Môžete ho tak rozkrojiť a potrieť ovocnou marmeládou alebo napríklad lekvárom. Skvele sa doplní aj s vyšľahaným mascarpone s trochou smotany a cukru. Neváhajte preto skúšať a hľadať zaujímavé kombinácie.

Tip: Vyskúšajte tiež recept na makový závin (tradičný, z lístkového cesta či fitness tvarohový závin). 

Ďalšie obmeny múčnika

Makovec je naozaj všestranný recept, ktorý môžete obmieňať podľa vašich chutí a nálady. V jesennom období sa zvykne pripravovať makovec s jablkami alebo so slivkami. Vynikajúcou chuťou sa môže pochváliť aj makovec s tvarohom, pretože tvaroh dodá koláču šťavnatú chuť. Ak patríte k milovníkom džemu a lekváru, makovec s lekvárom si zamilujete, pretože marmeláda či lekvár s makom sú veľmi chutnou kombináciou.

Tak čo, dostali ste aj vy chuť na taký makovec ako od babičky?

Zdroj: cooklikeczechs.com


Ďalšie recepty na koláče a múčniky