ReceptyRecepty na torty a dezerty

Maková torta – recept s tvarohovým krémom a malinami (bez múky)

Maková torta – recept s tvarohovým krémom a malinami (bez múky)

Vyskúšajte recept na makovo tvarohovú tortu! Dostali ste chuť na sladkú dobrotu, ktorá sa dokonale hodí či už ku káve počas príjemného víkendového popoludnia alebo dokonca na oslavu? Mak, tvaroh a maliny predstavujú dokonalú súhru chutí.

Recept na makovú tortu s malinami

Zdravá maková torta bez múky, s jemným tvarohovým krémom a šťavnatými malinami, je vhodná na akúkoľvek príležitosť. Pripravte sa na pochvalné komentáre svojich detí či známych.

Suroviny

Na makový korpus

  • 4 vajcia,
  • 100 g trstinového cukru,
  • 100 ml mlieka,
  • 150 g mletých ovsených vločiek,
  • 50 g maku,
  • 1ks kypriaceho prášku,
  • štipka soli,

Na tvarohový krém

  • 400 g tvarohu,
  • 250 ml smotany na šľahanie,
  • 250 ml kyslej smotany,
  • 1 vanilkový cukor,
  • 300 g malín.
tvarohovo maková torta
Zdroj foto: Veronika Kaháková

Postup prípravy

  1. Oddelíme si žĺtky od bielkov, každé do samostatnej misky. Z bielkov si vyšľaháme tuhý krém a pustíme sa do žĺtkov. 
  2. K žĺtkom prisypeme trstinový cukor a miešame aj 5 minút, aby nám vznikla pena. 
  3. Do žĺtkovej zmesi pridáme pomleté ​​ovsené vločky, ktoré sú zdravšou alternatívou múky.
  4. Cesto premiešame a po troche pridávame ostatné sypké suroviny – mak, kypriaci prášok a soľ.
  5. Na záver už len dolejeme 1dcl mlieka, premiešame a naše hotové cesto si nalejeme do vymastenej a vysypanej formy. Ja som mala formu s priemerom 16 cm – a bola viac ako z polovice plná. Pekla som korpus na menšiu teplotu, aby mi cesto rýchlo nevybehlo, ale radšej sa pomaly a rovnomerne pieklo (cca 50 minút pri teplote 130°C).
  6. Krém si pripravíme zmiešaním smotany, tvarohu, kyslej smotany a vanilkového cukru. Takýto krém sa mi ťažko roztieral po korpuse, pretože tvaroh bol hrudkovitý, preto som si ho jednoducho rozmixovala tyčovým mixérom najemno a dala schladiť.
  7. Upečený korpus necháme vychladnúť a rozrežeme. Môj bol dosť vysoký, tak mi z neho vyšli 3 časti.
  8. Každý korpus som si preliala šťavou zo 100 g prevarených malín, aby dodala korpusu šťavnatosť.
  9. Pokropený korpus som natrela tvarohovým krémom a naskladala naň celé maliny.
  10. Takto naukladanú tortu som už len potrela zvyškami tvarohového krému a vrch som ozdobila malinami.

Odporúčame: Vyskúšať môžete aj iné chutné a obľúbené krémy na torty

Namiesto malín môžete v recepte samozrejme pozžiť aj iné ovocie. Veľmi chutná je napríklad zdravá maková torta s višňami, prípadne s čučoriedkami alebo jahodami. Expirimenty sú v kuchyni povolené! Preto skúšajte nové recepty a hľadajte svoje obľúbené kombinácie.

Zdroj: autorská text / Veronika Kaháková


Ďalšie recepty na torty