Dostali ste chuť na makový závin (štrúdľu), aký pripravovala Vaša babička, avšak odrádza Vás dlhý čas prípravy a čakanie, kým cesto vykysne? Našťastie máme pre Vás rýchly recept na makovú štrúdľu z lístkového cesta. Tak smelo do toho! Vychutnajte si chrumkavý závin s bohatou makovou plnkou hotový behom chvíle.
Recept na makovú štrúdľu z lístkového cesta
Pre ten najlepší makový závin bez kysnutia budete potrebovať hlavne kvalitnú náplň. Jej príprava nie je vôbec zložitá, môžete sa do toho teda smelo pustiť.
Suroviny
- 250 g maku,
- 500 ml mlieka,
- 100 g cukru,
- 2 hŕstky strúhaného perníka alebo piškótov,
- vanilka,
- škorica,
- kakao,
- klinček,
- citrónová kôru,
- rum na dochutenie,
- hrozienka,
- orechy,
- lístkové cesto.
Postup prípravy
- Mak pomeľte najemno.
- V hrnci zohrejte mlieko. Akonáhle bude horúce, prisypte do mlieka mak.
- Za neustáleho miešania nechajte variť, aby náplň zhustla. Dajte pozor, aby sa mak neprichytil na dno nádoby. Keď začne hustnúť, pridajte cukor a nechajte povariť.
- Ak sa vám náplň bude zdať veľmi riedka, pridajte strúhaný perník či piškóty.
- Pre dochutenie pridajte štipku citrónovej kôry, škoricu, vanilku, trochu kakaa a drvený klinček.
- Môžete pridať ešte jednu až dve lyžice rumu.
- Predtým, ako sa pustíte do plnenia lístkového cesta, nechajte náplň úplne vychladnúť.
TIP NA VYLEPŠENIE: Do náplne môžete pridať tiež mleté orechy, hrozienka alebo iné sušené ovocie nasekané na malé kúsky, napr. brusnice.
Zdroj: bosskitchen.com, rosacooking.com
Ďalšie tipy na rýchle koláče a dezerty