Croquembouche sa výborne vyníma na slávnostne prestretom stole a zaručene každého hosťa očarí. Vyskúšajte francúzsky dezert zvaný croquembouche, čiže chrumkavý dezert.
Čo je croquembouche?
Croquembouche je francúzsky dezert, ktorý sa skladá z veterníčkov elegantne poskladaných na seba do tvaru kužeľa. Okrem dokonalého odpaľovaného cesta je dôležité mini veterníčky, alebo ak chcete profiterolky či profiteroles, následne precízne poskladať do elegantného valca a na záver ešte dozdobiť karamelom. Pri príprave tradičného francúzskeho receptu je nutné čeliť mnohým výzvam, pokiaľ však dodržíte postup, určite sa vám podarí.
Recept na croquembouche
Samotný postup vyžaduje poriadnu dávku sústredenia a zručnosti, ale odmenou vám bude luxusný croquembouche dezert, od ktorého nikto nebude chcieť odvrátiť zrak.
Suroviny
Na cesto
- 250 ml vody,
- 100 g masla,
- 150 g polohrubej múky,
- 4 vajcia,
- soľ.
Na vanilkový krém
- 200 ml mlieka,
- 130 g cukru,
- ½ vanilkového struku,
- hladká múka,
- 4 žĺtky,
- 125 g masla.
Postup prípravy
- 250 ml vody vlejte do hrnca, pridajte 100g masla, štipku soli a začnite pomaly zahrievať na variči.
- Keď sa maslo rozpustí a tekutina začne vrieť, odstavte na chvíľku hrniec z plameňa a naraz doň pridajte 150 g múky.
- Obsah hrnca starostlivo miešajte a vráťte späť na nízky až stredný plameň.
- Akonáhle začne hmota v hrnci pripomínať hladkú hrudu, blížite sa k cieľu.
- Cesto neprestávajte miešať a odstavte z variča až vtedy, keď sa vám na dne hrnca vytvorí slabá vrstva od vypáleného cesta.
- Po zložení hrnca z variča môžete cesto premiestniť do misy, kde trochu vychladne.
- Vo chvíli, keď sa cesta môžete dotknúť rukou a má podobnú teplotu ako vy, postupne pridajte 4 vajcia a dôkladne ho premiešajte.
- Než sa pustíte do tvorby profiteroliek, nechajte si rozohriať rúru na 200 °C.
- Plech si vysteľte papierom na pečenie a s pomocou cukrárskeho vrecka naň začnite tvoriť malé kôpky. Dôležité je, aby všetky hrudy boli rovnako veľké.
- Plech potom vložte do predhriatej rúry a nechajte piecť dozlatista (asi 15 minút).
- Počas pečenia rúru neotvárajte a obrňte sa trpezlivosťou. Ak zozlatnú skôr, znížte teplotu na 170 °C. Vo chvíli, keď budú veterníčky krásne zlatisté, ich vyberte z rúry.
- Po vybratí profiteroliek z rúry ich položte na mriežku a nechajte ich vychladnúť. Zatiaľ čo budete čakať, kým profiterolky vychladnú, pripravte si vanilkový krém (ak chcete experimentovať vyberte si iný krém.)
- Pripravte si vanilkový krém: Mlieko vlejte do hrnca a pridajte cukor, vanilkový struk, žĺtky a lyžicu múky. Varte na miernom plameni do zhustnutia. Akonáhle bude krém dostatočne hustý, zložte hrniec z platničky a nechajte vychladnúť. Do vychladnutého krému vmiešajte maslo a máte hotovo.
- Studené mini veterníčky naplňte vanilkovým krémom s pomocou cukrárskeho vrecka.
- Až naplníte aj poslednú profiterolku, čaká vás ďalšia výzva. Tou nie je nič iné ako vytvorenie perfektného karamelu, ktorý využijete ako lepidlo pri stavaní croquembouche.
- Všetky profiterolky k sebe prilepte karamelom a nezabudnite si vytvoriť stabilné a pevné základy.
- Aby celý dezert pôsobil slávnostne, ozdobte ho karamelovými vlasmi. Tie sa vytvoria z chladnúceho karamelu, ktorý sa tiahne za vidličkou. Avšak počítajte s tým, že tieto vlasy z klasického karamelu kvôli vlhkosti vzduchu nevydržia na veterníkoch dlho, a preto dezert podávajte ihneď, prípadne pred akciou nachystajte karamelové vlasy a obaľte nimi celý valec tesne pred podávaním.
Odporúčame: Pripravte si francúzske palacinky Crêpes
Ako skaramelizovať cukor?
Pri stavbe veže je nutné bravúrne zvládnuť prípravu karamelu. Ako sa tejto úlohy zhostiť so cťou? Dno panvice zakryte vrstvou krupicového cukru a pridajte 2 lyžice vody. Takto nechajte vznikať karamel na miernom plameni a na premiešanie používajte iba panvicu, ktorú otáčajte pomocou zápästia. Akonáhle sa všetok cukor rozpustí, zostane na panvici hnedý karamel, ktorý je pripravený na použitie.
Tipy a triky na prípravu croquembouche
Pri príprave croquembouche sa môže pokaziť naozaj veľa vecí. Preto si starostlivo prejdite nasledujúce tipy a triky.
- Vajíčka nepridávajte do horúceho cesta, ale naopak si dajte načas. Ak by ste totiž vajíčka pridali do cesta ešte na sporáku, s najväčšou pravdepodobnosťou by sa zrazili a museli by ste začať nanovo.
- Ak ste starostliví a dávate si pri pečení a stavaní pyramídy načas, karamel si pripravte na niekoľkokrát. Musíte s ním totiž pracovať pomerne rýchlo, kým stuhne.
- Dajte si pozor na otváranie dvierok od rúry počas pečenia profiteroliek. Každým otvorením riskujete, že vám cesto spadne a veterníčky nevybehnú. Otvárajte ich teda skutočne až po uplynutí 15 minút.
- Veterníčky môžete naplniť aj Nutellou.
Pokiaľ máte v obľube francúzske recepty, určite vyskúšajte tradičné Crème Brûlée.
Zdroj: marmiton.org, ricardocuisine.com
Ďalšie chutné dezerty