Určite poznáte francúzsku oblasť Provence a jej levanduľové polia, že? Mnohí sa túžia ísť pozrieť a vidieť na vlastné oči tie nekonečné lány levandule, ktoré na všetkých fotkách vyzerajú ako namaľované. Táto aromatická rastlinka má mnohonásobné využitie ako v domácnosti, tak aj v kuchyni. Vyskúšajte recept na levanduľový cheesecake s mascarpone.
Recept na levanduľový cheesecake
- Doba prípravy: 45 minút
- Doba pečenia: 40 minút
- Počet porcií: 8
- Forma ⌀ 18 cm
- Náročnosť: stredne náročný
- Kategória: dezerty
Suroviny
Na korpus
- 50g masla,
- 120 g maslových sušienok.
Na náplň
- 250 g mascarpone,
- 200ml kyslej smotany,
- 1 vanilkový cukor,
- 3 polievkové lyžice kryštálového cukru,
- 1 vajce,
- 2 polievkové lyžice medu,
- 3 polievkové lyžice hladkej múky,
- 3 polievkové lyžice levanduľového sirupu.
Na polevu
- 60 g bielej čokolády,
- 50 ml smotany na šľahanie 31%,
- 10 g masla.
Postup prípravy
- Ako prvé si rozmixujeme maslové keksy a pridáme k nim rozpustené maslo.
- Zmes premiešame tak, aby sa nám obe ingrediencie spojili a preložíme ju do tortovej formy s priemerom 18 cm a utlačíme.
- Dáme piecť pri teplote 170 ° C, približne 8 minút.
- Začneme s prípravou plnky. Zmiešame mascarpone s kyslou smotanou a postupne pridáme vajcia, vanilkový cukor, kryštálový cukor, med, hladkú múku, a nakoniec tú najdôležitejšiu ingredienciu, ktorou je levanduľový sirup.
- Hotovú plnku nalejeme na upečený korpus a dáme znova piecť pri rovnakej teplote na 30 minút.
- Cheesecake bude po upečení mierne trasľavý. Po dopečení ho ešte necháme vo vypnutej rúre ďalšiu pol hodinu vychladnúť.
- Na vychladnutý cheesecake môžeme naliať polevu z bielej čokolády.
- Polevu si pripravíme tak, že zahrejeme smotanu a pridáme k nej nalámanú bielu čokoládu a trochu masla. Miešame, kým sa nám čokoláda s maslom nerozpustí.
- Necháme polevu vychladnúť, nalejeme ju na cheesecake a dáme ho zatuhnúť do chladničky.
- Nakoniec si už len pečený cheesecake s mascarpone dozdobíme levanduľou a môžeme podávať.
Dúfam, že sa vám pri pečení bude dariť a cheesecake vám vyjde presne podľa vašich predstáv. Pokiaľ budete chcieť, môžete tiež experimentovať a skúsiť inú príchuť tohto univerzálneho receptu na cheesecake s mascarpone.
Dobrú chuť!
Zdroj: autorský text / Veronika Kaháková