Levanduľa je pôvabná rastlina s výraznou vôňou, pre ktorú ju niektorí zbožňujú, zatiaľ čo iní ju neznášajú. Pokiaľ levanduľu máte radi, rozhodne by ste mali vyskúšať levanduľové sušienky. Pripraviť si ich zvládnete ľahko doma.
Levanduľa pomáha zdraviu
Táto rastlina je využívaná od pradávna. Obľúbená je hlavne vďaka pôsobivej sýto fialovej farbe a jedinečnej vôni. Vďaka tejto vôni je využívaná ako upokojujúci prostriedok, pomáha v boji proti úzkostiam, nespavosti a podobne. Okrem toho však obsahuje aj desiatky dôležitých látok, ktoré podporujú náš organizmus. Levanduľa má antibakteriálne a protivírusové účinky, pričom môže tiež uľaviť od bolesti.
Levanduľa v kuchyni nájde široké využitie, pričom s ňou práve môžete ozvláštniť napríklad cookies (recept nižšie). Nielenže skvele voňajú, ale navyše môžu byť tiež zdraviu prospešné. Prípadne ju možno pridať aj do iných koláčov a dezrtov alebo si z nej pripraviť čaj, levanduľový sirup a mnoho ďalšieho.
Recept na levanduľové sušienky
Vyskúšajte recept na tieto netradičné maslové sušienky s levanduľou a vanilkou. Kombinácia, ktorá vás zaručene prekvapí a okamžite nadchne.
Suroviny
- 370 g hladkej múky,
- 220 g masla,
- 180 g krupicového cukru,
- vajíčko,
- 5 stoniek levandule,
- štipka soli,
- pol vanilkového struku.
➙ Vyskúšajte tiež recept na levanduľový cheesecake s mascarpone
Postup prípravy
- Maslo nechajte zmäknúť pri izbovej teplote. Pridajte k nemu cukor a dobre vyšľahajte.
- K zmesi pridajte vajíčko a obsah vanilkového struku.
- Potom pridajte múku spoločne so soľou.
- Z levandule otrhajte jednotlivé kvietky a umyte ich. Vmiešajte ich do cesta.
- Všetko dobre spracuje na hladké cesto. To potom dajte odpočinúť na chvíľu do chladu.
- Na tvorenie sušienok si vezmite najprv polovicu cesta, zvyšok nechajte v chladničke.
- Rozvaľkajte plát s hrúbkou zhruba pol centimetra. Vykrajujte ľubovoľné tvary sušienok. Rovnako spracujte aj druhú polovicu cesta.
- Pripravte si plech vyložený papierom na pečenie a pokladajte naň jednotlivé sušienky.
- Pečte na 180 °C asi 12 minút. Akonáhle okraje sušienok zozlatnú, môžete ich vybrať.
- Po vychladnutí môžete skladovať zhruba týždeň, prípadne je možné sušienky tiež zamraziť.
Zdroj: sladkavanilka.cz, living.iprima.cz
Ďalšie recepty na sušienky